27. Januara 2022.

SAD: Sjeverni tok 2 neće napredovati ako RUS napadne UKR

Big Portal

„Želim da budem vrlo jasan – ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj nacin, Severni tok 2 neće napredovati“, rekao je Prajs, prenosi Gardijan.

Dodao je da neće da ulazi u pojedinosti, ali da će Vašington raditi sa Nemackom kako bi bilo osigurano da gasovod ne napreduje.

Rusija je krajem prošle godine zatražila od NATO-a da garantuje da se neće širiti dalje na istok, kao i da Ukrajina neće ući u Alijansu.

Vašington i NATO juče su Moskvi dostavili odgovore na te zahteve. Sad su jasno stavile do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži ne mogu biti prihvaćeni, a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

NATO je, paralelno sa SAD, uputio Moskvi pisani odgovor na bezbednosne zahteve i pozvao je da odmah deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u Briselu.

Severni tok 2 osmišljen je da udvostruci kolicinu gasa koji iz Rusije stiže direktno u Nemacku, zaobilazeći tradicionalno tranzitnu Ukrajinu.

Projekt je suocen sa otporom Evropske unije, SAD, kao i Ukrajine, jer, prema njihovom stavu, povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare