SAD raspoređuju vojnike i dronove u bazi u Rumuniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD raspoređuju vojnike i dronove u bazi u Rumuniji

Američke vazduhoplovne snage rasporedile su oko 90 vojnika i neodređeni broj dronova u bazi u centralnoj Rumuniji, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Asošijejted pres prenosi da su SAD na taj način pojačale svoje vojno prisustvo u regionu koji izaziva zabrinutost NATO saveznika, zbog, kako navodi američka agencija, pokušaja Rusije da demonstrira svoju vojnu silu.

Rumunsko ministarstvo saopštilo je da će američko prisustvo u vojnoj bazi “Kampia Turzi” trajati nekoliko meseci u cilju podrške NATO operacijama.

”Raspoređivanje dronova na ovoj ključnoj strateškoj lokaciji ima za cilj da uveri naše saveznike i partnere, kao i da pošalje poruku našim protivnicima, da možemo brzo da reagujemo na svaku hitnu pretnju”, rekao je predstavnik Vojske SAD Džef Haridžijan.

On je u saopštenju naveo da će dronovi povećati nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora, gde SAD redovno optužuju Rusiju za opasno presretanje američkih vojnih aviona i druge incidente koji su rasplamsali tenzije između dve velesile, dodaje AP.

Izvor: Tanjug
Foto-ilustracija: Profimedia

Danas objavljeno

Od utorka u 4h ujutru – ko ne nosi masku kazna 235 evra

M.

Kineski matematičari “sahranili” sve strategije protiv koronavirusa: Kada bi mi tako, bilo bi pola miliona

M.

Kovid + HIV = Omikron?

M.

Ostavite komentar