SAD prijete, Sjeverna Koreja ispaljuje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD prijete, Sjeverna Koreja ispaljuje

Američka optužba za legitimno korišćenje prava na samoodbranu je provokacija, navodi se u današnjem saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

U saopštenju se upozorava na neodređenu “jaču i veću reakciju” ukoliko Sjedinjene Države zauzmu konfrontacioni stav, prenosi agencija Rojters.

Takođe, iz Severne Koreje stiže vest i da je ta zemlja danas opet ispalila neidentifikovani projektil u pravcu istoka, što je saopštila vojska Južne Koreje, a prenose agencije.

Japanska obalska straža navodi da bi ispaljeni projektil mogla biti balistička raketa, javlja Rojters.

To je treće lansiranje koje je Severna Koreja izvela ove godine. Prethodno su 5. i 11. januara ispaljeni projektili, a Pjongjang je saopštio da je uspešno testirana hipersonična raketa.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je juče prve sankcije zbog programa naoružavanja Severne Koreje, a nakon niza lansiranja raketa, uključujući dva od prošle nedelje.

Takođe je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mere protiv nekoliko severnokorejskih pojedinaca koji su optuženi za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti kojima se zabranjuje razvoj raketnog i nuklearnog oružja Severne Koreje.

Severna Koreja je saopštila da je nedavno lansiranje hipersonične rakete bilo zbog pojačanja njene strateške vojne snage.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da, iako Vašington možda govori o diplomatiji i dijalogu, njegove akcije pokazuju da je “još uvek zaokupljen svojom politikom izolacije i gušenja” Severne Koreje. U sredu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takodje su šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Danas objavljeno

Banjaluka: Pijani vozač bježao od policije i ugrožavao građane

M.

Poruka iz Pekinga: “Ne dolivati ulje na vatru”

M.

Terzić: Više o požaru u fabrici “Sava” nakon istrage

M.

Ostavite komentar