4. Augusta 2019.

SAD pozdravile primirje u Idlibu ali upozoravaju: Obustaviti napade na civile

Big Portal

Američke vlasti pozdravile su primirje u sirijskoj provinciji Idlib na severozapadu Sirije, ali insistiraju na obustavi napada na civile.

To je izjavila portparolka diplomatije SAD Morgan Ortagus koja se nalazi u Sidneju.

“Ono što je zaista važno, to je da se obustave napadi na civile i civilne iinfrastrukture. Pozdravljamo sve napore u cilju postizanja takvog važnog cilja”, rekla je portparolka koji je u Sidneju zajedno sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom.

Prema njenim rečima, SAD pozdravljaju napore Rusije i Turske za uspostavljanje primirja koje je dogovoreno još u septembru.

Vlada Sirije saopštila je u četvrtak da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na severozapadu zemlje.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra.

Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona bez konflikta.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare