6. Marta 2020.

SAD ponovo prete sankcijama Srbiji: Prestanite sa nabavkom ruskog naoružanja

Big Portal

Ambasada je “pozvala Beograd da odustane od transakcija s Moskvom koje mogu da izazovu sankcije”.

“Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema ‘Pancir’, sa visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u odgovoru Ambasade.

Ambasada piše da Sjedinjene Države i Rusija imaju “vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana”.

S jedne strane, “Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji”, a s druge strane, “Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju”, piše Ambasada SAD u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je dan ranije raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran četvrtom isporukom delova ruskog protivvazdušnog (PVO) sistema “Pancir”.

Radio slobodna Evropa kaže da je ta “nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala zabrinutost u Briselu i Vašingtonu” i da je, u izjavi za “Glas Amerike” portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano 25. februara izjavio da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je novembra 2019. pomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

RSE podseća da je predsednik Srbije u decembru 2019. najavio da će Srbija stati s kupovinom oružja i da će se “ići na dodatne reforme” vojske, što je kasnije, piše RSE, potkrepljeno smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su poslanici Skupštine Srbije izglasali u decembru 2019. godine.

Srbija i dalje očekuje isporuku tenkova T-72 i dela oklopnih vozila BRDM-2, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri borbena aviona ruske proizvodnje MiG-29 iz Belorusije koji su na remontu u Vazduhoplovnom zavoda Baranoviči.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare