SAD pokrenule sajber napad na Iran - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD pokrenule sajber napad na Iran

Sjedinjene Američke Države pokrenule su sajber napade na iranski oružani sistem nakon što je predsjednik Donald Trump povukao odluku o zračnom napadu. Kako piše BBC, sajber napad onesposobljava kompjuterski sistem koji kontroliše ispaljivanje raketa i projektila. Ovo je osveta za rušenje američkog drona kao i napade na naftne tankere za…

Sjedinjene Američke Države pokrenule su sajber napade na iranski oružani sistem nakon što je predsjednik Donald Trump povukao odluku o zračnom napadu.

Kako piše BBC, sajber napad onesposobljava kompjuterski sistem koji kontroliše ispaljivanje raketa i projektila. Ovo je osveta za rušenje američkog drona kao i napade na naftne tankere za što je Amerika okrivila Iran.

U subotu naveče su uvedene i nove sankcije Iranu koj je Trump opisao značajnim. Istakao je kako su potrebne zbog sprečavanja Irana da radi na nuklearnom naoružanju, a ekonomski pritisak će biti vršen dok Teheran ne promijeni pravac djelovanja.

Sajber napad je planiran nekoliko sedmica i usmjeren je protiv sistema koji koristi iranska IRCG koja je, prema navodima američkih medija, srušila američki dron i napala tankere. Naglašavaju kako su onesposobili sisteme i da će oni biti isključeni određeni period, odnosno da se neće moći koristiti.

U subotu su američki Stejt Department upozorio da je Iran pojačao sajber napade na SAD. Direktor Agencija za sajber sigurnost Christopher Krebs kazao je kako su maliciozne sajber aktivnosti bile usmjeren protiv američke industrije i vladinih agencija, a da su ih vršili akteri iranskog režima i njihovi punomoćnici.

Napadi su bili usmjereni na uništavanje sistema, tzv. phishing, razotkrivanje lozinki i slično s ciljem preuzimanja kontrole nad cijelim mrežnim sistemima. Washington Post je objavio kako je Iran pokušao hakovati i sistem američke mornarice.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar