SAD: Pojačane mjere oko kongresa nekih saveznih država - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD: Pojačane mjere oko kongresa nekih saveznih država

Zbog pretnji nasilnim protestima ekstremističkih grupa, pred inauguraciju predsednika guverneri nekih saveznih država SAD uveki su snažne bezbednosne mere.

FBI je upozorio na moguće proteste naoružanih osoba ispred Kapitola u Vašingtonu i ispred 50 državnih kongresa, počevši od ovog vikenda.

Metalne ograde, zabarikadirani prozor i kordoni policije i pripadnika Nacionalne garde su potpuno promenili izgled državnih skupština i trebalo bi da spreče nasilje kakvo se dogodilo u Vašingtonu 6. januara, kada su pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa za vreme sednice na kojoj je trebalo da budu potvrđeni rezultati novembarski predsedničkih izbora.

Danas od ranog jutra, državna policija i pripadnici Nacionalne garde čuvaju stražu oko više državnih skupština, među kojima su Mičigen, Ohajo i Pensilvanije, a u Kolambusu u Ohaju, skoro svaka firma i prodavnica u blizini trga u centru grada gde se nalazi državna skupština, zabarikadirala je svoje izloge, izveštava AP, prenosi Glas Amerike.

U Lensingu u Mičigenu policija patrolira sa psima, a centar grada nadleću helikopteri, a u Atlanti, oklopna vojna vozila parkirana su blizu Kongresa države Džordžija.

Bezbednost je i u prestonici Vašingtonu pojačana u danima uoči inaguracije.

Visoka ograda okružuje Kapitol hil a gradonačelnica Vašingtona apelovala je na građane i turiste da ne dolaze u centar Distrikta Kolumbija u kome se nalazi prestonica.

Najavljen je i dolazak u glavni grad oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde iz cele zemlje početkom .

Danas objavljeno

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

M.

Patrijarh Porfirije: Biću prisutan na Baniji ne samo molitvom nego i fizički

M.

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

M.

Ostavite komentar