SAD nastavlja da se miješa u unutrašnje stvari BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SAD nastavlja da se miješa u unutrašnje stvari BiH

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je da SAD nastavlja da se miješa u unutrašnje stvari BiH i odobrava pokušaje da se ta zemlja pretvori u unitarnu, podstičući satanizaciju Republike Srpske.

Lavrov je rekao da se sada aktivno pokušava da se BiH, od zemlje u kojoj postoje dva entiteta i tri državotvorna naroda sa jednakim pravima, pretvori u unitarnu.

“Uz podsticaj nekih zapadnih zemalja, pre svega SAD, satanizacija Republike Srpske i njenog rukovodstva se koristi u ove nedolične svrhe”, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom.

Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će EU pomoći u povratku dejtonskim principima za rješavanje situacije u BiH i prestati da tretira zapadni Balkan kao zonu svog uticaja.

On je podsjetio na riječi bivšeg šefa evropske diplomatije Federike Mogerini da je “zapadni Balkan područje gdje će se EU baviti svim problemima i da je bolje da se drugi tu ne miješaju”, prenio je “Sputnjik”.

Ruski šef diplomatije je dodao da je veoma indikativno da su, uz sve pozive da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, SAD imenovale specijalnog predstavnika za sprovođenje izborne reforme u BiH.

“Ovo je pitanje o sferama uticaja. Ovo smatramo veoma indikativnim u smislu pristupa SAD. Ovi primjeri su veoma indikativni sa stanovišta tekućih pregovora o bezbjednosnim garancijama koje je pokrenula Ruska Federacija”, rekao je Lavrov.

Danas objavljeno

Elezu jedinstvena kazna zatvora od dvadeset godina

M.

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ostavite komentar