SAD: Manuelni mjenjači pred izumiranjem - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

SAD: Manuelni mjenjači pred izumiranjem

Od 327 novih modela dostupnih na američkom tržištu, svega 41 može da se kupi u verziji sa manuelnim menjačem, prenosi CNBC.

Prosečan mladi vozač u Sjedinjenim Državama verovatno se nikada nije susreo sa automobilom opremljenim manuelnim menjačem, navodi isti izvor.

Sa druge strane, postoji teza da novopečeni vozač može da ovlada veštinom upravljanja automobilom tek ako nauči da koristi manuelni menjač. Osim toga, pravi zaljubljenici u automobile uvek će dati prednost takvim vozilima nad onim sa automatikom.

Ipak, u Sjedinjenim Državama ogromna većina vozača se opredeljuje za automobile opremljene automatskim menjačem zbog jednostavnosti korišćenja takvih vozila, a ovaj stav je u korelaciji i sa ponudom novih modela u toj zemlji.

Naime, CNBC navodi da samo 41 novi model (od 327) na tržištu SAD može da se nabavi u verziji sa manuelnim menjačem, što čini svega 12% od ukupne ponude automobila.

Želja za jednostavnijim korišćenjem automobila, kada je reč o prenosnom sistemu vozila, datira još od pre Drugog svetskog rata. U početku su takva vozila mogli sebi da priušte samo retki vozači.

Od tog perioda pa do danas, popularnost manuelnog menjača u SAD u stalnom je padu. To je naročito uočljivo u novije vreme.

Tako je 2006. godine 47% novih modela na američkom tržištu moglo da se kupi sa manuelnim menjačem, da bi deceniju kasnije, 2006, taj procenat pao na 27 odsto.

Danas objavljeno

Renault, Nissan i Mitsubishi utrostručuju investicije u električne automobile

Vanja A

Priča o prvom električnom automobilu koji se pravio u Grčkoj

Vanja A

Greška u navigaciji poslala vozilo direktno pred voz

Vanja A

Ostavite komentar