"SAD koriste slučaj Džulijana Asanža u političke svrhe" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“SAD koriste slučaj Džulijana Asanža u političke svrhe”

Nova američka optužnica protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koristi se u političke svrhe, tvrde njegovi advokati.

Asanž se danas prvi put posle tri meseca pojavio putem video linka pred sudom u Londonu.

Advokat osnivača Vikiliksa Edvard Ficdžerald upozorio je Prekršajni sud Vestminster u Londonu da je moguće da američki državni tužilac Vilijam Bar koristi ovaj slučaj za “političke razloge” ocenivši da nova optužnica protiv Asanža ima “potencijalne posledice da postupak skrene s puta”.

Ficdžerald je, naime, rekao da bi optužnica mogla da dovede do odlaganja saslušanja nakon američkih predsedničkih izbora u novembru ove godine.

Kako prenosi RT, Asanž, koji se više od godinu dana nalazi u zatvoru u Londonu, pojavio se preko video-linka pred sudom i izgledao je umorno.

Njegova partnerka Stela Moris navela je na Tviteru da ga nije videla 17 nedelja i da mu nije data zaštitna maska u zatvoru.

Ona tvrdi da maske ne nose ni čuvari u zatvoru.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je u junu novu optužnicu protiv Asanža u kojoj se on sumnjiči da je na konferencijama u Evropi i Aziji regrutovao hakere koji bi mogli da obezbede poverljive informacije za njegovu veb stranicu, kao i da je bio u dosluhu sa članovima hakerskih organizacija.

Izmenjena optužnica ne sadrži više od 18 tačaka, međutim, tužioci kažu da ona ističe Asanžove napore da nabavi i objavi tajne podatke.

Asanž je uhapšen prošle godine nakon što je proteran iz ambasade Ekvadora u Londonu gde je boravio od 2012. godine i trenutno se nalazi u pritvoru gde čeka odluku da li će biti izručen SAD.

Američko Ministarstvo pravde sumnjiči ga za zaveru sa bivšim američkim vojnikom Čelsi Meningom zbog odavanja poverljivih dokumenata.

B92

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar