SAD izvele manevar neviđen od Hladnog rata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD izvele manevar neviđen od Hladnog rata

Tri razarača američke ratne mornarice u ponedjeljak su uplovila u Barencovo more, mestu gde brodovi američke mornarice nisu bili od vrhunca Hladnog rata.

Američka je mornarica rekla da su ciljevi operacije bili “afirmacija slobodne plovidbe” i “demonstracija integracije među saveznicima”.

Američka je mornarica rekla da je Moskvi u petak javila za operaciju kako ne bi došlo do “krive interpretacije” te kako bi se “smanjio rizik” i “onemogućila nehotična eskalacija”.

Dužnosnici SAD-a posljednjih godina odgovorno tvrde da je Rusija povećala vojno prisustvo na Arktiku, prenosi Jutarnji.

“Rusija je postepeno ojačala svoju prisutnost tako što je stvorila nove arktičke jedinice, obnovila staru infrastrukturu i ustanovila nove vojne baze duž cele arktičke obale”, stoji u prošlogodišnjem izveštaju Pentagona o aktivnostima na Arktiku. “Postoje i usklađeni napori da se ustanovi mreža zračne odbrane i obalnih raketnih sistema, radara za rano upozoravanje, centara za spašavanje, te niza senzora.”

NATO vazduhoplovi su krajem prošlog meseca na tom području u dva navrata presreli ruske vojne vazduhoplove.

“Norveški borbeni vazduhoplove prošlog su utorka presreli dva ruska bombardera Tu-22 i borbene vazduhoplove koji su ih pratili kada su se približili NATO-ovom vazdušnom prostoru nedaleko od norveške obale”, stoji u izveštaju.

NATO tvrdi da su norveški borbeni vazduhoplovi F-16 i F-35 idućeg dana ponovno presreli ruske morske patrolne vazduhoplove koji su se približili zračnom prostoru NATO-a kod Norveške.

Velika Britanija u zrak je digla svoje borbene vazduhoplove kako bi spomenute vazduhoplove dopratila do Severnog mora.

Američke i ruske vojne snage u Evropi se često znaju naći u neposrednoj blizini.

SAD je prošlog meseca optužio ruske borbene vazduhoplove za ugrožavanje sigurnosti američkog nadzornog vazduhoplova koji je leteo međunarodnim vazdušnim prostorom na istočnom Mediteranu jer su, kako kažu, izveli “nesigurno i neprofesionalno” presretanje.

Barencovo more deo je Arktičkog okeana, odnosno Severnog ledenog mora, a nalazi se severno od Norveške i Rusije. Ruska luka Murmansk, baza severne flote ruske mornarice, nalazi se na Barencovom moru.

Izvor:Jutarnji.hr

Danas objavljeno

PREMINUO FEĐA STOJANOVIĆ: Glumac izgubio bitku sa teškom bolešću u 73. godini

M.

Dodik: Srpska i njeni predstavnici učinili sve da vakcine budu kupljene

M.

Nov incident u Hrvatskoj: “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati”; osumnjičena 21 osoba; samo tri idu u pritvor

M.

Ostavite komentar