SAD izručile državljanina BiH optuženog za ratne zločine - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

SAD izručile državljanina BiH optuženog za ratne zločine

SAD izručile državljanina BiH optuženog za ratne zločineIzvor: Tužilaštvo BiH
Adem Kostjerevac (1961) optužen za ratni zločin u okolici Zvornika izručen je danas iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu, saznaje N1.

U predmetu Adem Kostjerevac Sud BiH je dana, 14. aprila 2015. godine potvrdio optužnicu koja njega tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa članom 142. stav 1. KZ SFRJ.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Vojne policije, i Muslimanske brigade Zvornik, Armije Republike BiH na području opštine Zvornik, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optužen je da je za vrijeme rata u BiH i to oružanog sukoba između ARBiH i VRS-a, tokom septembra i oktobra 1992. godine, naoružan i uz prijetnju silom, prisilio na seksualni odnos jednu ženu civila srpske nacionalnosti, koja je bila u drugom stanju i zatočena u objektu u kojem je stražario. Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće kod oštećene žrtve.

N1

Danas objavljeno

Blokade i protesti širom Srbije

M.

Moskva odbacila izvještaje o mogućem napadu na Ukrajinu

M.

Posljednji apel Merkelove: “Vakcinišite se”

M.

Ostavite komentar