SAD izbacuju Rusiju iz bankarskih usluga: Ni Putin neće moći da kupuje njihove proizvode - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD izbacuju Rusiju iz bankarskih usluga: Ni Putin neće moći da kupuje njihove proizvode

SAD su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji 2018. godine nervnim gasom “novičok”. Portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus obrazložila je tu odluku rečima: “Ovaj je čin ugrozio hiljade života”, a preneo je NY Post. Sankcije, koje će stupiti na snagu…

SAD su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji 2018. godine nervnim gasom “novičok”.

Portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus obrazložila je tu odluku rečima: “Ovaj je čin ugrozio hiljade života”, a preneo je NY Post.

Sankcije, koje će stupiti na snagu kasnije ovog meseca i trajati godinu dana, izbaciće Rusiju iz američkih bankarskih usluga, uključujući finansiranje duga, i sprečiće vladu Vladimira Putina da kupuje američke proizvode radi upotrebe u svom programu hemijskog i biološkog oružžja, piše Dejli Signal.

A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da druga runda američkih sankcija Rusiji nametnuta zbog slučaja Skripalj pokazuje da je ta istraga nameštena.

“To je jošš jedan ogroman i najjači dokaz da je priča sa Skripaljima izmiššljena, da je to provokacija”, rekla je ona televizijskom intervjuu na kanalu Rosia1, dodajući da je ta priča koju je vlada Tereze Mej predstavila kao zvaničnu verziju diskreditovala samu sebe, prenosi TAS S.

Tramp je kasno u četvrtak izdao izvršnu naredbu kojom se nameće još jedna runda sankcija Moskvi, koja je negirala krivična dela u slučaju Skripalj.

SAD su već 2018. uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružžje i tako prekrššila međunarodno pravo.

Bivšši dvostruki ššpijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju, a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima.

Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu koriššćen novičok, nervni gas razvijen u ŠSR.

Moskva je odbacila optužžbe Ujedinjenog kraljevstva, rekavši da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

Danas objavljeno

Hrvatska: Zaraženo 3.117 osoba, preminulo 49

M.

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Banjaluci, osumnjičen za primanje mita

M.

Odgođeno ročište u slučaju David Dragičević, tužilac ima koronu

M.

Ostavite komentar