22. Decembra 2021.

Sad i zvanično: “Najmoćnija vojska na svijetu” izgubila oružje

Big Portal

Zakon je usvojio Kongres ranije ovog meseca i sada se očekuje da će je potpisati američki predsednik Džo Bajden, prenose Novosti.

Ministarstvo odbrane SAD promeniće svoj pristup praćenju nestalog oružja koje je dospelo na američke ulice, izvestio je u utorak Asošiejted pres.

Reforme u okviru NDAA prate istragu AP-a o nestalom oružju koje je kasnije stiglo na američke ulice, među kojima su jurišne puške, mitraljezi, pištolji, granate, artiljerijske granate, minobacači i dr.

Pentagon sada mora da sastavlja godišnji izveštaj Kongresu o gubitku oružja. Da bi to uradila, vojska će reformisati način na koji vodi evidenciju o oružju i eksplozivu.

“Jasno je da se odgovornost po ovom pitanju zaustavila na preniskom nivou”, rekao je za AP demokratski predstavnik Džejson Krou, koji je podržao reforme. “Ako u tom izveštaju ima na stotine nestalog oružja, članovi Kongresa će to videti i biće javno postavljeno pitanje o tome i za to će vojsku smatrati odgovornom”, dodao je on.

Među predstojećim reformama biće i revizija procedure vojnog odgovora na istrage organa za sprovođenje zakona, kao i dugo očekivana digitalizacija evidencije.

Konkretno, prema rečima portparola vojske potpukovnika Brendona Kelija, američka vojska sada razvija aplikaciju koja će pretraživati bazu podataka o imovini svake službe. Korpus marinaca rekao je da će revidirati svoje interne procedure radi poboljšanja nadzora i pojačane inspekcije jedinica. U mornarici, jedinice će morati da obaveste viši nivo vlasti kada prijave gubitak oružja, a navodi se i da je Vazduhoplovstvo zamenilo svoje registre imovine – municije, aplikacijom sa komercijalne mreže.

Novi zahtevi NDAA predviđaju da ministar odbrane izveštava o potvrđenim krađama ili povratku oružja Nacionalnom centru za informacije o kriminalu, kojim upravlja FBI.

Izveštaji koji naglašavaju problem nestalog oružja u američkoj vojsci pojavili su se u junu, a predsedavajući Združenog generalštaba general Mark Majli rekao je da će “pogurati” „sistemsko rešenje“ načina na koji vojska broji svoje oružje, iako je Pentagon u to vreme tvrdio da su imali evidenciju preko 99,9% vatrenog oružja.

Junski izveštaj ukazao je na to da vojska nije mogla pronađe više od 1.500 komada oružja, od kojih su mnogi navodno kasnije korišćeni u nasilnim zločinima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare