SAD i talibani ponovo počeli pregovore - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD i talibani ponovo počeli pregovore

Izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad održao je zvanične razgovore sa predstavnicima avganistanskih talibana, prve od septembru kada ih je Tramp prekinuo.

U septembru je Tramp proglasio “mrtvim” mirovni sporazum koji je bio skoro usaglašen.

Izaslanik SAD Zalmaj Kalilzad danas je održao zvanične razgovore sa predstavnicima avganistanskih talibana, prve od septembru kada je predsednik SAD Donald Tramp prekinuo pregovore i

Novi pregovori koji se vode u Kataru će prvo biti usmereni na to da talibani obećaju da će smanjiti nasilje, a cilj je trajno primirje, navodi se u američkom saopštenju.

Kalilzad takođe nastoji da napravi osnovu za pregovore između Avganistanaca sa obe strane produženog sukoba.

Pregovori se vode u Dohi u Kataru gde talibani imaju političku kancelariju posle nekoliko dana nezvaničnih razgovora u glavnom gradu Avganistana Kabulu, gde je Kalilzad razgovarao sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem.

Talibani su do sada odbijali direktne pregovore sa Ganijem nazivajući ga američkom marionetom.

Kalilzad se vratio u svoju mirovnu misiju posle nenajavljene Trampove posete Avganistanu na američki Dan zahvalnosti kada je rekao da će se ponovo voditi pregovori sa talibanima.

Talibani su nastavili da organizuju skoro svakodnevne napade na vojne punktove širomAvganistana, gde sada drže pod kontrolom gotovo polovinu teritorije.

Tramp je 7. septembra prekinuo direktne pregovore koji su godinu dana vođeni između američkog izaslanika Kalizada i talibana i koji su izgleda bili na domak dogovora.

On je tada takođe otkazao i tajni poziv vođama talibana da dođu sa njim da se sastanu u Americi, pozivajući se na pogibiju jednog američkog vojnika u još jednom napadu talibana u Kabulu.

Pošto je prvo proglasio da su pregovori mrtvi i zakopani on je izgleda omekšao stav i ostavio otvorena vrata za dijalog ako talibani prekinu sa napadima.

Prema gotovo usaglašenom nacrtu pregovora u septembru predviđalo se postepeno povlačenja oko 12.000 američkih vojnika iz Avganistana, što je glavni zahtev talibana.

B92

Danas objavljeno

“Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša Evropska unija”

M.

Pretresen kamp Blažuj, 17 lica biće protjerano iz BiH

M.

Palermo, devojčica žrtva igre “izazova” na Tik-Toku

M.

Ostavite komentar