SAD i Njemačka: Tema - Balkan! - BIGportal.ba
Region Vijesti

SAD i Njemačka: Tema – Balkan!

Američki državni sekretar Majk Pompeo tokom predstojeće evropske turneje će se svojim evropskim kolegama pored ostalog razgovarati i o Zapadnom Balkanu, ali i o povratku stranih boraca sa ratišta u Siriji. Ovo je novinarima saopšteno na posebnom telefonskom birifingu pred početak posjete koja počinje u ponedjeljak i uključuje posjete Finskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Grenlandu.

Zvaničnici Stejt Departmenta, koji su se obratili novinarima, kazali su da se Pompeo pored evropskih ministara spoljnih poslova planira sastati i sa ruskim kolegom Lavrovom, ali i drugim ministrima u okviru Arktičkog vijeća.

“Iz Finske direktno putujemo u Berlin. Tokom boravka u Berlinu sastaće se s kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom spoljnih poslova Heikom Masom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija i Zapadni Balkan. Nakon toga odlazimo u posjetu Londonu”, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta koji je upoznat s detaljima posjete.

Pompeo će tokom posjete Londonu održati govor u Centru za političke studije u okviru godišnjeg predavanja “Predavanje Margaret Tačer” u kojem će najaviti posjetu američkog predsjednika Londonu i Evropu povodom 75 godina od Dana D i kraja Drugog svjetskog rata.

“Sekretar Pompeo će se sresti s premijerkom Terezom Mej i ministrom spoljnih poslova Džeremijem Huntom s kojima će razgovarati o cijelom spektru bilateralnih pitanja. To naravno uključuje ekonomsku i trgovinsku saradnju, globalna pitanja koja nas zabrinjavaju kao što su ruske aktivnosti, Jemen, Irak i strani borci”, rekao je takođe visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Kada je u pitanju susret sa Sergejem Lavrovom u Finskoj još uvijek se ne znaju tačni detalji, ali se pretpostavlja koje će se teme naći na dnevnom redu.

“Mislim da imate ispis telefonskog razgovora koji su juče vodili sekretar i ministar Lavrov i ovaj susret će biti prilika da opširnije govore o širokom spektru tema uključujući Arktik, ponašanje Rusije, a to posebno uključuje Ukrajinu i Venezuelu”, dodao je visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Tokom razgovora u Berlinu i Londonu, prema najavama Stejt Departmenta, govoriće se i o problemu Huavej tehnologije za potrebe 5G mreže, zbog čega je juče smijenjen britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson. Takođe, tema razgovora posebno u Berlinu će biti i projekat „Sjeverni tok 2“ kojem se protive Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zbog stvaranja nove energetske zavisnosti od Rusije.

(N1)

Danas objavljeno

Na hiljade ljudi izašlo na ulice – “stop mučenju”; Vlasti odgovorile: Ovo je hibridni rat

M.

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Ostavite komentar