22. Augusta 2022.

SAD i Južna Koreja započele zajedničke vojne vježbe

Big Portal

Neke od redovnih vježbi bile su otkazane zbog spremanja terena za nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom i zbog koronavirusa. Međutim, vježba po imenu “Ulči Fridom Šild” tumači se upravo kao poruka saveznika da su odlučni nastaviti velike vježbe.

Ranije vježbe su uključivale na desetine hiljada vojnika i veliki broj aviona, ratnih brodova i tenkova. Međutim, za sada detalji nisu objavljeni.

U zajedničkom saopštenju dvije vojske stoji da su vježbe odgovor na povećani broj sjevernokorejskih raketnih testiranja.

Pod vojnim vježbama smatra se da će vjerovatno uključivati simulirane zajedničke napade, slanje pomoći u vidu oružja i goriva isturenim jedinicama i uništavanje oružja masovnog uništenja.

Sedmo nuklearno testiranje
Takođe, važno je naglasiti da su vježbe 2019. godine otkazane nakon prvog samita bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-Unom u Singapuru prethodne godine. Trampov iznenađujući ustupak smatran je pokušajem da uvjeri Kima da odustane od svog programa nuklearnog oružja usred naleta diplomatije koju su vodili tadašnji predsjednik i njegov južnokorejski kolega Mun Jein.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare