SAD i EU zabrinute, razlog – Kina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

SAD i EU zabrinute, razlog – Kina

SAD i EU izrazile su danas snažnu zabrinutost zbog kineskih “problematičnih i jednostranih akcija” u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu, koje su predvodili Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino.

Šerman i Sanino su kopredsedavali danas drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Evropska komisija objavila je juče novu evropsku investicionu strategiju “Global gejtvej” kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da “Global gejtvej” mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim “Pojasom i putem” koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar