SAD i EU poručile Crnogorcima: "Nije na nama" - BIGportal.ba
Region Vijesti

SAD i EU poručile Crnogorcima: “Nije na nama”

Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Takođe, delegacija Evropske unije upozorila je da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima.

Podsećanja radi, ustoličenje Joanikija planirano je za 5. septembar u manastiru na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, te da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.

”Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreiraju etničke i vjerske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU”, navode iz Delegacije.

SAD, kako navode iz njihove ambasade, široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali i, istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje.

Izvor: RTCG
Foto: Depositphotos/Mehaniq

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar