"SAD i dalje ostaju posvećene Zapadnom Balkanu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“SAD i dalje ostaju posvećene Zapadnom Balkanu”

SAD su i dalje snažno posvećene Zapadnom Balkanu i ohrabrene su razvojem događaja u odnosima Beograda i Prištine, izjavio Filip Riker.

V. d. pomoćnika državnog sekretara SAD boravio je sinoć na proslavi Dana državnosti Srbije u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Govoreći o usponima i padovima u odnosima Srbije i SAD kroz istoriju, najviši zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan naglasio je da će SAD stajati uz Srbiju kao partner i prijatelj dok ispunjava svoje ciljeve – članstvo u EU i sprovođenje reformi, prenosi Glas Amerike.

“SAD cene partnerstvo sa Srbijom i delimo viziju demokratske Srbije sa razvijenom ekonomijom, koja je u miru sa susedima i u potpunosti integrisana u Evropu”, naveo je Riker.

Kako je dodao, normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna je za ostvarenje svih ovih ciljeva. “Ohrabruje nas što su Srbija i Kosovo nedavno potpisali pismo o namerama da se obnovi let između Beograda i Prištine, da osiguraju da granice povezuju, a ne dele. Ovo je praktični potez koji će obezbediti investicije, turizam, komercijalne i ljudske veze. Takođe se radi i na obnovi železničkog saobraćaja. Kao što rekoh Riku (Ričardu) Grenelu – imate avione, vozove, šta je sledeće?”, naveo je Riker.

Istakao je da Amerika ostaje snažno posvećena regionu. “Kada je ambasdor Ricard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika Bele kuće, a moj zamenik Metju Palmer za specijalnog izaslanika državnog sekretara, pokazali smo još jednom da je za američku diplomatiju to prioritet“, rekao je Riker, koji je svoj govor završio na srpskom jeziku.

Riker je čestitao Srbiji Dan državnosti i poželeo sve najbolje njenom narodu, dodajući da veruje da je pred dve zemlje još mnogo godina plodnih saradnje i prijateljstva. Ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković potvrdio je da je imenovanje Palmera i Grenela protumačeno kao snažan izraz američke podrške.

On je za Glas Amerike rekao da rešavanje pitanja Kosova ostaje najveći izazov u odnosima Srbije i SAD. “Srećom, mi smo sa SAD postigli veliki napredak u smislu njihovog razumevanja da to pitanje mora da se reši na obostrano zadovoljstvo ili da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Znači, kompromisno rešenje je prava stvar. Mi da bismo postali članovi EU moramo da postignemo normalizaciju odnosa s Kosovom i mi radimo sa SAD veoma intenzivno na tome”, rekao je Matković.

On je ocenio da je postignut napredak, ali da ima još dosta da se radi. “I mislm da su oni, ne samo zbog svojih interesa već i zbog regiona, da bi se postigli mir i stabilnost, veoma zainteresovani da se to reši”, rekao je Matković.

Ukazao je da SAD i Srbija dobro sarađuju na nivou vojski i policija, dok ekonomska saradnja, iako je u porastu, nije još dostigla svoj potencijal. Potpredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, demokratski kongresmen iz Misurija Emanuel Kliver je, međutim, nagovestio da bi to moglo da se promeni.

“Mislim da su se odnosi poboljšali, ali da ima još posla da se obavi da bi se osnažila veza. Delegacije iz SAD, a posebno biznismeni koji bi bili zainteresaovani da šire posao u Srbiji, treba da počnu to i da razmatraju”, rekao je Kliver.

On je dodao da radi na tome da formira delegaciju biznismena iz Kaznas Sitija i da ih povede u Srbiju. “U mom distriktu su sedišta mobilnog operatera Sprint, kompanije za izradu cestitki Hallmark Cards, agencije za prijavu poreza H&R Block. Ja se nadam da cemo u narednih nekoliko godina ostvariti bliskost kao sa drugim našim prijateljima”, rekao je Kliver.

Dodao je da bi do posete biznismena Srbiji moglo da dodje krajem leta ove godine, u periodu između primarnih izbora u Demokratskoj stranci i predsedničkih izbora u novembru u SAD. Na prijemu u Kongresnoj biblioteci, koji je organizovala ambasada Srbije u SAD, bili su i predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu Stiv Stajvers, pomoćnica američkog državnog sekretar za obrazovanje i kulturu Meri Rojs, bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, brojne diplomate, predstavnici nevladinih i medjunarodnih organizacija.

B92

Danas objavljeno

Određen pritvor Dijani Hrkalović do 30 dana

M.

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Ostavite komentar