3. Februara 2021.

SAD duboko zabrinute zbog presude; Njemačka traži da Navaljni bude pušten; “Suprotna međunarodnim obavezama”

Big Portal

SAD su ponovile apel za njegovo trenutno puštanje.

„Sjedinjene Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da opozicionu ličnost Navaljnog osudi na dve godine i osam meseci zatvora“, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken, prenosi Rojters.

„Čak i dok sarađujemo sa Rusijom na unapređivanju američkih interesa, blisko ćemo koordinisati sa našim saveznicima i partnerima kako da Rusija odgovara zbog toga što nije podržala prava svojih građana”, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Navaljnom je uslovna kazna od 3 godine i šest meseci preinačena u zatvorsku, a smanjena je na dve godine i osam meseci zbog perioda koji je proveo u kućnom pritvoru.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je današnje izricanje kazne Alekseju Navaljnom na tri i po godine zatvora “gorki udarac” za vladavinu zakona u Rusiji i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

“Današnja presuda Alekseju Navaljnom predstavlja gorki udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji”, napisao je on na Tviteru, opisujući gonjenje Navaljnog kao proizvoljno, prenosi Rojters.

„Aleksej Navaljni mora biti odmah pušten“, dodao je Mas.

“Pravda ne sme biti politizovana”
Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, u ime EU ponovio je poziv za trenutnim oslobađanjem ruskog opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog.

“Mi ne prihvatamo njegovu presudu, pravda ne sme biti politizovana”, napisao je Mišel na Tviteru.

On dodaje da ljudi koji protestuju imaju pravo da mirno demonstriraju i izraze svoje političke stavove.

Makron poziva na hitno puštanje Navaljnog
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas na hitno puštanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i rekao da se o poštovanju ljudskih prava i demokratskih sloboda ne može pregovarati.

“Osuda Alekseja Navaljnog je neprihvatljiva. Političko neslaganje nikada nije zločin. Pozivamo na njegovo hitno puštanje na slobodu”, rekao je Makron u izjavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Ruski sud je danas preinačio Navaljnom uslovnu kaznu, u kaznu zatvora od tri godine i šest meseci, koja je zatim smanjena na dve godine i osam meseci zbog perioda koji je prethodno proveo u kućnom pritvoru.

Borelj: Presuda Navaljnom suprotna međunarodnim obavezama
Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ocenjuje da je današnja presuda ruskom opozicionom lideru, Alekseju Navaljnom, u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i fundamentalnim slobodama.

“U suprotnosti je i sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je slučaj okarakterisao kao proizvoljan i nerazuman. Zahtevam njegovom trenutno oslobađanje”, napisao je Borelj na Tviter nalogu.

Ruski opozicioni lider i glavni kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, osuđen je danas na dve godine i osam meseci zatvora nakon što je moskovski sud preinačio njegovu uslovnu kaznu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare