Sabornom crkvom odzvanja "DOSTOJAN": Porfirije i zvanično ustoličen - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sabornom crkvom odzvanja “DOSTOJAN”: Porfirije i zvanično ustoličen

U Sabornoj crkvi u Beogradu u devet časova počela je svečana ceremonija ustoličenja novoizabranog arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Porfirija.

On je i zvanično nešto oko 10.45 sati ustoličen, pošto je primio simbole poglavara, a Sabornom crkvom odvanja “Aksions!” i “Dostojan!”

Tim činom je, nakon što je Porfirija na patrijaršijski tron doveo apostolski žrijeb u vidu ruke monaha Mateja iz manastira Sisojevac, praktično ozvaničen ishod jučerašnjeg Izbornog sabora SPC.

Ispred Saborne crkve nešto prije 9 časova počele su da pristižu zvanice – crkveni zvaničnici, kao i predstavnici vlasti.

Unutrašnjost saborne crkve je puna ljudi.

Današnje svečano ustoličenje počelo je liturgijom, poslije koje je u tron poglavara SPC novog patrijarha uveo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predsjedavao Sinodom do izbora novog patrijarha, i episkop sremski Vasilije, koji je vodio Izborni sabor juče u kripti Hrama Svetog Save.

Poslije ustoličenja u Sabornoj crkvi, ustoličenje 46. patrijarha obaviće se i u Pećkoj patrijaršiji na jesen, u septembru ili oktobru, piše Blic.

Izborni sabor SPC održan je juče u kripti Hrama Svetog Save, a eparhijske i vikarne vladike, tajnim glasanjem izabrali su trojicu vladika čija su se imena potom našla u apostolskom žrebu.

Koverte sa imenima trojice kandidata za novog patrijarha bile su stavljene među stranice jevanđelja, odakle je kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac. Njegova ruka dovela je na tron novog patrijarha SPC, 46. po redu, dojučerašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Pored Porfirija, kadidati za novog poglavara su, prema željama eparhijskih i vikarnih vladika sa pravom glasa, bili i Irinej Bački (74) i episkop banjalučki Jefrem (76), ali apostolskim žrebom je odlučeno da to bude najmlađi od njih, dosadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59).

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Čak je i Kina zabrinuta

M.

Susret iznad Crnog mora – ruski Suhoj ponovo presreo francuske “miraže”

M.

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji

M.

Ostavite komentar