Sabor SPC pozdravlja status najšire moguće autonomije za Ohridsku arhiepiskopiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Sabor SPC pozdravlja status najšire moguće autonomije za Ohridsku arhiepiskopiju

Sabor SPC saopštio je da pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa za “Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju”, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine.

“Primivši akt Svetog Arhijerejskog Sinoda ‘Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije’ kojim ista prihvata opštepriznati kanonski status, dodeljen joj 1959. godine od strane Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve i izražava nadu da će SPC bratoljubivo rešavati i rešiti i pitanje njenog konačnog kanonskog statusa, čemu treba da usledi svepravoslavno saglasje i prihvatanje toga statusa, Sveti Arhijerejski Sabor je odlučio:

  • Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine.
  • Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje.
  • Vaspostavljanjem jedinstva na kanonskim osnovama i pod uslovima važenja kanonskog poretka na čitavom području Srpske pravoslavne crkve dijalog o budućem i eventualno konačnom statusu eparhijâ u Severnoj Makedoniji nije samo moguć nego je i celishodan, legitiman i realan.
  • U dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu Srpska pravoslavna crkva će se rukovoditi samo i isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama, ne mareći za ‘realpolitičke’, ‘geopolitičke’, ‘crkvenopolitičke’ i druge slične datosti ili za jednostrane inicijative i ne podležući ničijim uticajima ili pritiscima;

I, naposletku, Sabor nema nameru da posle rešavanja statusa uslovljava novu sestrinsku Crkvu ograničavajućim klauzulama u pogledu opsega njene jurisdikcije u matičnoj zemlji i u dijaspori, uz preporuku istoj da pitanje svog zvaničnog naziva reši u neposrednom bratskom dijalogu sa jelinofonim i ostalim pomesnim pravoslavnim crkvama”, navedeno je u saopštenju Sabora, koji je objavila SPC na sajtu.

Danas objavljeno

Putin doneo novu odluku: U narednih par meseci…

M.

Majmunske boginje još ne prijete globalnom zdravlju

M.

FZO Srpske: Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

M.

Ostavite komentar