1. Marta 2022.

Šabanova udovica se sudi sa izdavačkom kućom za autorska prava!

Big Portal

 Za sobom je ostavio suprugu Gordanu, ćerke Sanelu i Ildu, sina Mihajla, unuke, neizbrisiv trag u muzici, bezbroj hitova, ali i neraščišćene račune sa izdavačkim kućama s kojima je sarađivao tokom svoje bogate karijere.

Šabanova udovica rešila je da pravdu potraži na sudu. Ona je tužila izdavačku kuću „Jugodisk“ u nameri da dokaže da je nekada njen suprug, a danas da je ona vlasnica fonograma nekih od njegovih najvećih hitova.

– Ona osporava njihovo vlasništvo i ne želi da se fonogrami najvećih Šabanovih hitova nalaze na digitalnim platformama „Jugodiska“ jer to znači da zaradu od pregleda ima samo pomenuta izdavačka kuća. Gordana smatra da sva dela pokojnog kralja narodne muzike, koji je bio i kantautor, treba da budu u njenom, tj. u vlasništvu porodice Šaulić, a zarada sa Jutjuba i ostalih savremenih platformi na kojima se muzika sluša i kupuje takođe da ide njima – rekao je izvor.

Šaban Šaulić je sa „Jugodiskom“ sarađivao od 1981. do 1989. godine. U ovom periodu sa pečatom ove izdavačke kuće izašlo je čak devet albuma. Izvor detaljno objašnjava šta je uloga suda u ovom procesu.

U ime izdavačke kuće „Jugodisk“ PR nije hteo da daje komentare, ali su naglasili da se ovim slučajem na adekvatan način bavi njihova pravna služba. Iz PR tima porodice Šaulić dobili smo sledeće saopštenje:

– Tačno je da je Gordana Šaulić kao zakonski naslednik podnela zahtev za utvrđivanje na osnovu čega se ta firma upisala kao vlasnik fonograma, jer digitalne platforme nisu ni postojale u vreme kada su albumi objavljivani. Takođe od „Jugodiska“, koji je bio u stečaju, ni Šaban ni Gordana kao autori pesama već 20 godina nisu dobili ni dinara po osnovu autorskih prava, niti je Šaban dobio kao izvođač išta, pa je tim advokata angažovan da zaštiti intelektualnu svojinu. Koliko smo obavešteni, „Jugodisk“, za razliku od većine drugih kuća, od kojih neke i zvanično poseduju vlasništvo fonograma, još mnoge druge nije isplatio niti poštuje njihova prava, ali zato sebi želi da pripiše sva moguća ovlašćenja i beneficije – navedeno je u saopštenju.

Gordana Šaulić
FOTO: PRINTSCREEN

(kurir.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare