Saab je u auto-industriji bio ono što je Tesla danas - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Saab je u auto-industriji bio ono što je Tesla danas

Bila je to jedna od onih marki za koju možete reći da su posebne i to sa razlogom. Nažalost, tvrdoglavost ih je koštala glave.

U Saabu su na svet automobila oduvek gledali sa visine, ali na jedan potpuno drugačiji način.

Proizvođač koji je u auto-industriju došao iz vazduhoplovne, motorna vozila je pravio iz inata, a beskompromisni i skloni inatu ostali su do samog kraja.

Čak ih ni profitom upravljana GM-ova teška čizma nije pokolebala. Ali ih je koštala glave.

Brojni su razlozi zbog kojih Saab i danas ima puno poklonika, a neki njegovi automobili imaju status svetinje. Ono što ih čini posebnim svakako je bila inovativnost. Saab je u mnogim stvarima bio prvi. Toliko da ga je automobilski novinar i poznavalac, Džejson Kamisa, proglasio Teslom 1980-ih.

Dovoljno je videti Saab 99 koji su osmislili vazduhoplovni inženjeri.

Osim prepoznatljive karoserije, oblikovane i verifikovane u vazdušnom tunelu, ovaj auto s kraja 1960-ih je imao zone deformacije u slučaju sudara, kao i brojna ojačanja konstrukcije.

U Saabu 99 mogli ste da se prevrnete i da ostanete nepovređeni zahvaljujući snažnom A stubu, a takvu čvršću karoserije tržište nije videlo još godinama kasnije.

Saab 99 je imao ojačanja i u vratima, pa je bio beoma bezbedan i u slučaju bočnog sudara.

Mislilo se i na kvalitet vazduha u putničkoj kabini, pa su mu ugradili ugljenični filter u sistem ventilacije, a nudila su se i grejana sedišta.

A onda je 1978. godine stigla turbina. Nije to, naravno, bila prva instalacija ovog uređaja, ali je bila optimalna sa savršeno odrađenom radnom karakteristikom motora.

Saab 900 Turbo 16S iz 1984. (Foto: Saab promo)

I Saab 900 je imao svoje posebnosti, poput kontakt-brave pomerene na centralnu konzolu kako ključ ne bi povredio koleno vozača u sudaru.

I bitno je da je tako bilo do kraja postojanja švedskog brenda. Čak i kad im je nametnut Saab 9000, oni su ga rastavili i napravili po svom.

Stare Lancia Theme i Fiat Crome su uglavnom nestale sa puteva, a Saabovi 9000 i danas se voze, i to brojni u besprekornom stanju.

Uostalom, priču o Saabu pogledajte u nastavku.

B92.

Danas objavljeno

Kako Beč stimuliše taksi preduzeća da pređu na električna vozila

Vanja A

Bugattijev inženjer dobio ponudu koju nije mogao da odbije

Vanja A

Na prodaju Maradonin Mercedes, malo prešao, izvanredno očuvan

Vanja A

Ostavite komentar