21. Septembra 2022.

Sa koliko godina može da se dobije dozvola za kamion, šleper ili autobus?

Big Portal

Mnogi danas žele da dobiju vozačku dozvolu za kamion ili autobus, pošto im to deluje kao najbrži i najlakši put do sigurnog posla, a naročito do posla u inostranstvu.

Ograničenja po pitanju godina su sledeća:

1) 18 godina za C1 i C1E
2) 21 godinu za BE, C, CE, D1, D1E
3) 24 godine za D i DE

Ne znate šta znače sve ove oznake?

Daćemo prvo puno objašnjenje, a posle i skraćeno – ALI naglašavamo da je najbolje da pitate u auto-školi.

C1 – Motorna vozila, osim vozila kategorije B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg

C1E – Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i najveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju B, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg

– Motorna vozila, osim kategorije B, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg

CE – Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg

D1 – Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi osam metara

D1E – Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg

D – Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam sedišta

DE – Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg

Ako vam i dalje nije jasno, objasnićemo što je jednostavnije moguće, ali naglašavamo da morate da se raspitate u auto-školi da sebi ne biste imali problema.

Ukratko

C – običan kamion

CE – običan kamion sa prikolicom ili šleper

D – autobus Naglašavamo da ukoliko bismo počeli da razlažemo u detalje svaku kategoriju narodskim rečnikom – kamion ovakav ili onakav, autobus ovakav ili onakav, kombi ovakav ili onakav… To bi se pretvorilo u haos u kojem bi nas neko okrivio kako smo pogrešno definisali određenu kategoriju.

Prečice sa srednjom školom

Učenik srednje škole koji se obrazuje za obrazovni profil “vozač motornih vozila” može da dobije vozačku dozvolu za C i CE ukoliko ima punih 18 godina.

Takođe, vozačku dozvolu za kategoriju C može dobiti lice koje navrši 18 godina, a za kategoriju D lice koje navrši 21 godinu ako upravlja vozilom koje koriste vatrogasna služba, služba za za očuvanje javnog reda i mira, odnosno odbrane.

Zaključak

U jednom od narednih tekstova proverićemo koliko košta da se dobije dozvola za kamion ili autobus, ali i koji su prateći sertifikati i dokumenti potrebni.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare