Sa dolaskom migranata povećan broj krivičnih djela - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Sa dolaskom migranata povećan broj krivičnih djela

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi 5.600 registrovanih migranata, koliko ih ima u prihvatnim centrima, mada se pretpostavlja kako je taj broj veći i da na području ovog kantona trenutno ima oko 8.000 stranih državljana, podaci su i procjene iz MUP-a USK.

Prema tim podacima, od početka ove godine do danas, na područje ovog kantona stiglo je više od 20.000 migranata. Tvrde kako među njima ima veliki broj onih sklonih nasilju i krivičnim djelima o čemu svjedoči znatno povećan broj incidenata u odnosu ne proteklu godinu.

“Taj broj se povećao za oko 30 posto, što i ne čudi s obzirom na to da se znatno povećao i broj migranata koji dolaze. Samo u prvih šest mjeseci ove godine oni su bili vinovnici 560 incidenata, od čega je 155 krivičnih djela”, rekao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, najčešća krivična djela su između samih migranata, ali su u znatnom broju slučajeva žrtve i građani USK te njihova lična imovina.

U policiji kažu kako sigurnosnu situaciju još drže pod kontrolom, iako se resursi kojima raspolažu u posljednje dvije godine, koliko traje migrantska kriza, nisu povećavali.

“U isto vrijeme, broj migranata je znatno povećan. Primjera radi, samo tokom proteklog vikenda došlo ih je oko 300 na područje Bihaća. Među njima je evidentiran i znatan broj onih koji su ranije, zbog kršenja zakona, deportovani van granica našeg kantona”, kazao je Šiljdedić.

On je dodao kako policija oskudijeva u materijalno-tehničkim sredstvima koja su im neophodna kako bi efikasno odgovorili na sve izazove migrantske krize, a obećana pomoć i podrška sa viših nivoa je izostala.

U policiji kažu kako sve migrante koji dolaze na područje USK transportuju u migrantske centre, a najveći broj njih u posljednje vrijeme završava na Vučjaku, gdje se nalazi privremeni migrantski kamp.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Američkoj demokratiji prijeti nepovjerenje građana u političare

M.

Mediji: Upućene pretnje bombom ambasadi Srbije u Bernu

M.

Ostavite komentar