18. Februara 2020.

Sa dnevnog reda NSRS skinut Zakon o uzbunjivačima

Big Portal

Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača kojeg je po drugi put predložio poslanik PDP-a Draško Staivuković skinut je sa dnevnog reda devete redovne sjednice Parlamenta Srpske.

Ovaj Nacrt zakona koji predviđa potpunu zaštitu osobe koja prijavljuje sumnju na korupciju odbijen je od strane Zakonodavnog odbora, pa samim tim, poslanici nisu dobili priliku da o njemu raspravljaju.

„Oni nastavljaju sa svojom praksom. Tri zakona su predložena. Jedan od strane mene, drugi su od strane vladajućih i sva tri su dobila određene sugestije Vlade za nekim izmjenama samo je moj odbačen, a ovi su pušteni u proceduru.

Dakle, Zakonodavni odbor nije zakonodavni i ne radi po slovu zakona, nego je politički odbor i ja predlažem promjenu naziva da se to zove politički odbor s ozbirom da se tamo donose političke odluke i da je važno, ne šta se predlaže, nego ko predlaže“-pojašnjava poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Predloženi nacrt zakona nije u skladu sa pravnim sistemom RS i zato nije prihvaćen – odgovor je predsjednika Zakonodavnog odbora Dušice Šolaje.

Međutim, priča o nacrtu zakona otišla je u drugom smijeru budući da su pažnju odvokle razmirice na relaciji Šolaja – Stanivuković. Šolaja ističe da se zbog jučerašnje sjednice ne osjeća bezbjedno, zbog čega će se obratiti nadležnim organima Srpske.

„Na samoj sjednici odbora koja je održana juče u prostorijama Narodne skupštine i ja sam mu skrenula pažnju u tom pravcu, a prije mene i predstavnica Ministarstva pravde. Gospodin Stanivuković se meni obratio riječima:

“Ako mi ne usvojite zakon, vidjećeš kako ćes se provesti“. Ja sam juče nakon završetka sjednice Zakonodavnog odbora obavijestila predsjednika Narodne skupštine RS da mi je kao predsjedniku Zakonodavnog odbora prijećeno tokom trajanja sjednice Zakonodavnog odbora“- navodi predsjednik Zakonodavnog odbora u NS RS Dušica Šolaja.

Stanivuković kaže da su njegove riječi prije svega imale metaforičko značenje.

Dakle, ja sam rekao: “Nemojte da usvojite taj zakon, pa ćete se proveseliti“. To je znači metafora. Dole kad dođete dobićete vašu porciju, a to znači da ćete dobiti diskusiju. Dobićete pozivanje na moral, na odgovornost jer radite neodgovorno, nemoralno i mimo zakona i zato ćete se proveseliti. To znači da građani treba da vide kako prođu svi oni koji ne rade u skladu sa zakonom i moralom“-ističe Stanivuković.

Za Stanivukovića apsurdno je i to što će se pomenute riječi najvjerovatnije naći u zapisniku, dok sa druge strane u izvještaju sa prethodne sjednice nije bilo incidenta koji se desio na skupštinskom zasjedanju 23.decembra 2019.godine sa ministrom unutrašnjih poslova RS, na čijoj smjeni i dalje insistira.

„Mi ćemo da proganjamo moralnom odgovornošću, našim govorima da gospodin Lukač ima da sanja riječi smjena i ostavka. Neki ljudi za ono što rade nemaju moralnu odgovornost, ni bilo kakvu drugu i zato ćemo mi u Skupštini morati da ih naučimo i poučimo toj odgovornosti. Za svaku diskusiju, tačku ovo će stajati ispred svih poslanika kao opomena i napomena da zna šta je uradio“ – navodi poslanik Draško Stanivuković.

Od smjene ministra Lukača ne treba odustati i zbog nerasvjetljenih ubistava koja su se desila u posljednje vrijeme, a ne treba zaboraviti ni protjerivanja građana sa Trga Krajine – zaključuje poslanik PDP-a Draško Staivuković.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare