19. Septembra 2020.

Sa američkim partnerima radimo na pitanjima u vezi sa BiH

Big Portal

On je za Politicki.ba kazao da je taj zajednički rad, na primjer, bio od ključnog značaja u podršci lokalnih lidera da, prije ljeta, postignu politički sporazum kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina.

  • Kada ste aplicirali za članstvo u EU, februara 2016. godine, napravili ste veliki iskorak i stratešku odluku da se nedvosmileno zaputite na put integracije u EU. Od tada, Vijeće EU usvojilo je jasnu mapu puta, uključujući i 14 ključnih prioriteta za državu kako bi se kretala naprijed na tom putu. EU je snažno angažovana u BiH s ciljem podrške vlastima vaše zemlje kako bi proveli tu agendu. Naši ljudi na tome rade u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru – rekao je Lajčak.

EU, naveo je, ima direktan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promoviše evropske vrijednosti i standard, te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regiona u skladu s evropskom perspektivom.

  • S novom Evropskom komisijom i visokim čelnicima EU, imamo jasno opredjeljenje, zapadni Balkan će biti u centru pažnje EU. Nova metodologija proširenja, kao i odluka da se otvore pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je davno trebala biti donesena, imamo jasno svjedočenje da je naš interes za region obnovljen – rekao je Lajčak.

Komentarisao je povezivanje nezavisnosti Kosova sa Republika Srpska, navodeći da dijalog Beograda i Prištine ima za cilj da doprinese stabilnosti cijelog regiona.

  • Kao takav, mi očekujemo da svi politički lideri zapadnog Balkana aktivno podržavaju proces, a to znači i da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava koje nepotrebno doprinose političkim podjelama i negativno utiču na dobrosusjedske odnose u region – naglasio je Lajčak te dodao da je, što se BiH tiče, pozicija EU uvijek bila jasna, da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

U vezi sa izborima u Crnoj Gori kazao je da su bili miroljubivi i u takmičarskoj atmosferi.

  • Izlaznost je bila visoka, a sve su pratili međunarodni i domaći posmatrači, akreditovani pri Državnoj izbornoj komisiji. Ohrabrujuće je da je novoformirana koalicija potpisala dokument kojim potvrđuje spoljnopolitičku orijentaciju zemlje i evropski put. Očekujemo da ovo opredjeljenje bude jasno prezentovano u programu vlade – istakao je Lajčak.

Crna Gora je, kaže, daleko napredovala u procesu pristupanja EU.

  • Spremni smo nastaviti raditi sa svim akterima u tom pravcu – poručio je Lajčak.

(FENA)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare