25. Augusta 2020.

SA 36 GODINA DOŽIVIO “PREOBRAŽAJ” Paulo Koeljo – od hipika do pisca koji prodaje milione knjiga

Big Portal

jegovo najpoznatije delo “Alhemičar” prodato u 35 miliona primjeraka i prevedeno na 80 jezika.

Prije nego što se posvetio pisanju radio je kao glumac, novinar, tekstopisac i direktor pozorišta.

Nakon pojave romana “Alhemičar” 1988. godine, brazilski pisac Paulo Koeljo stiče svjetsku slavu.

Njegovi romani su odreda svi bili bestseleri, ali da li ste znali da je Paulo Koeljo zapravo počeo da se bavi pisanjem relativno kasno?

Životna priča Paula Koelja vrlo je zanimljiva, pa čak pomalo i intrigantna. I pored velike ljubavi koju je gajio prema pisanju, nikako nije uspio da se izbori sa svojim roditeljima, koji su za njega planirali drugačiji život.

Njegova majka je željela da on postane inžinjer ili advokat, zbog čega ga je više puta slala u mentalnu instituciju ne bi li mu izbila suludu ideju iz glave o tome da postane pisac. Razlog za to bila je činjenica da se od pisanja u Brazilu ne može živjeti. Ipak, Paulo Koeljo je više puta izjavio da je oprostio roditeljima što mu nisu pružali podršku kada mu je bila najpotrebnija, iako je boravak u mentalnom azilu uticao na to da pati od kratkoročnog pamćenja, piše portal “Portal mladi”.

Paulo Koeljo – Život prije pisanja

Paulo je bio tipični buntovni tinejdžer i prilično loš učenik. Bio je siromašan i vrlo nesrećan u školi. Takođe je bio i meta za siledžije, a taj problem je uspio da riješi zahvaljujući svom talentu za pričanje fenomenalnih priča. Nakon što je upisao pravni fakultet, ubrzo ga je napustio, predavši se drogama, rokenrolu i seksu. Putovao je po svijetu kao hipik, a prije nego što je počeo da se bavi pisanjem, bio je glumac, tekstopisac i režiser. Zbog svog političkog akitivzima je hapšen nekoliko puta. Kidnapovan je zajedno sa svojom djevojkom, a detalji oko događaja i dalje su misterija.

Duhovno buđenje u 38. godini

Zahvaljujući hodočašću u Španiji sa svojih 36 godina, Paulo je doživio “preobražaj”. U potpunosti je riješio da se posveti pisanju i tako je nastao njegov prvi autobiografski roman o hodočašću, međutim, tek njegova druga knjiga – “Alhemičar”, mu je donijela svu slavu, brojne nagrade, tiraž u 35 miliona primjeraka i najviše prevoda knjige živog pisca na svijetu. Zanimljivo je to da je Paulo upravo ovaj roman napisao za manje od dvije nedelje! Roman predstavlja metaforu njegovog ličnog života, prepreke i pronalaženje svog ličnog životnog cilja jer kroz glavnog lika Paulo je sebi postavio sudbonosno pitanje: “Zašto mi je trebalo deset godina da napišem svoj prvi roman?”, piše B92.

Zanimljive činjenice o Paulu Koelju

Pred pisanje svakog romana, Paulo ima jedan neobičan ritual, čeka januar svake neparne godine, kako bi počeo da piše novu knjigu.

Godine 1996. osnovao je institut koji pruža podršku starijim ljudima i siromašnoj djeci.

Ima sopstvenu izdavačku kuću.

Paulo je član čarobnjačkog društva, odnosno mag.

Nikada ne govori o nazivu knjige i o onome o čemu će pisati unaprijed, čak ni svojoj ženi, to je za njega “previše intiman čin”.

Voli da pije kafu sa strancima.

Smatra da bi bio dobar strijelac, s obzirom na to da mu je streličarstvo veliki hobi.

Voli da pjeva.

Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare