Rusko tržište automobila postaje drugo po veličini u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Rusko tržište automobila postaje drugo po veličini u Evropi

Uprkos padu prodaje automobila u avgustu, rusko tržište automobila postalo je jedno od najvećih u Evropi, popevši se na drugo mjesto iza Njemačke, prema analitičkoj agenciji Avtostat.

Prema podacima Avtostata, ruski ljubitelji automobila su prošlog mjeseca kupili oko 130.000 novih automobila (bez komercijalnih vozila ili lakih komercijalnih vozila). Avgustovska prodaja automobila smanjila se za oko 0,5 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pad dolazi nakon što je prodaja automobila u Rusiji konačno pokazala znakove oporavka, u julu je porasla za oko 7 odsto. Međutim, pad nije zaustavio zemlju da se pomjeri za tri pozicije na listi najvećih evropskih tržišta automobila.

Uprkos produbljivanju pada u avgustu zbog neizvijesnosti u vezi sa koronavirusom, Njemačka je i dalje neprikosnoveni lider u prodaji automobila u Evropi, sa više od 251.000 prodatih vozila u posljednjem ljetnjem mjesecu. Podaci proizvođača automobila pokazuju da je godišnja prodaja u avgustu opala za oko 20 procenata. Analitičari primjećuju da je do pada došlo usljed snažnih rezultata prošle godine, a takođe bi mogao biti vođen efektom odložene potražnje koja je iscrpljena.

Francuska je pala na treće mjesto sa preko 103.000 prodatih novih vozila, a slijedi Italija, gdje je skoro 89.000 automobila našlo nove vlasnike. Britanski kupci kupili su oko 87.000 automobila, čime su zaokružili pet najvećih automobilskih tržišta u Evropi.

Dok je Njemačka zadržala vodeću poziciju u avgustu, Francuska i Velika Britanija izgubile su drugo, odnosno treće mjesto. Generalno, evropsko tržište automobila se smanjilo zbog sezonskog pada potražnje, primijetili su analitičari.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Rasel: Želim da osvojim titulu sa Mercedesom

Vanja A

Apple će predstaviti svoj auto 2026. godine: cijena ispod 100.000 dolara, bez autonomne vožnje

Vanja A

Potonula prodaja automobila u Rusiji

Vanja A

Ostavite komentar