Rusko ledeno kraljevstvo čeka najhladniju Novu godinu, Sibir se sprema za minus 50 stepeni - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rusko ledeno kraljevstvo čeka najhladniju Novu godinu, Sibir se sprema za minus 50 stepeni

Ruski hidrometeorološki zavod prognozira da će do kraja godine zapadni i centralni deo Sibira pogoditi izuzetno niske temperature i do minus 50 stepeni Celzijusa – oko 20 stepeni niže od uobičajenih decembarskih temperatura.

Ranije ove godine tokom leta su zabeležene najviše temperature ikada iznad arktičkog kruga, a u malom gradu Verhojansku živa je dostigla i 38 stepeni Celzijusa.

„Ovako ekstremno hladno vreme u Sibiru se nije desilo dugo vremena. Temperatura je 20 do 24 stepena niža od uobičajene. Primera radi, u centralnom delu regiona Krasnojarsk očekujemo da će biti minus 50 stepeni“, rekao je Roman Vilfand, naučni direktor Hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, ekstremno hladne temperature su takođe posledica klimatskih promena, jer globalno zagrevanje ne čine samo visoke temperature, već velike amplitude u temperaturi.

Ta nestabilnost posebno se pokazala sada u decembru, kada je sever Sibira zabeležio temperature više i za 10 stepeni Celzijusa od uobičajenih, a neki delovi su postavili rekorde za najvišu temperaturu u ovom dobu godine.

Prvog decembra u jakutskom selu Saskilak izmereno je minus 4,4 stepena, što je za 3,3 stepeni više od prethodnog rekorda postavljenog 1954. godine.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Nekoliko prednosti odrastanja djece uz kućne ljubimce

Vanja A

Otac princeze Charlene progovorio o njenom zdravstvenom stanju

Vanja A

Tinejdžer tužio auto školu jer je pao na vozačkom ispitu!

Vanja A

Ostavite komentar