10. Februara 2022.

Ruskinja i doping: “Lijek ne pomaže”; “Ostavite je na miru”

Big Portal

Ona je navodno bila pozitivna na doping testu uoči takmičenja u Pekingu, međutim, zvanične potvrde od MOK-a još uvek nema.

Valieva je koristila trimetazidin, koji pomaže u lečenju srčanih problema i poboljšava bolji protok krvi, te izdržljivost.

Reakcije OK Rusije još uvek nema, samo kratko “da Valieva nije suspendovana”, a ovim slučajem bave se i ruski novinari, kao i lekari.

Tamošnji istaknuti novinar Vasilij Konov, kazao je, ne navodeći izvore, da je uzorak krvi Valieve uzet pre dva meseca.

“Lek trimetazidin ni na koji način ne pomaže sportisti. Uopšte. Pronađen je u jednom jedinom uzorku u decembru. Minimalna količina. Nije ga bilo u uzorcima ni pre ni posle. Nema dopinga. Ne! Ovaj lek za srce nema uticaj na performanse. Ostavite Kamilu na miru”, napisao je Konov na društvenim mrežama.

Doktorka Sadija Kan, kardiolog i professor na “Northwestern University Feinberg School of Medicine” kazala je za Rojters da bi teoretski trimetazidine mogao da utiče na performance.

“Ideja bi mogla da bude, potencijalno, da, ako poboljšate protok krvi, možete da poboljšate nečiju sposobnost da duže trenira ili da vežba efikasnije omogućavajući srcu da radi super-normalno”, rekla je Kan.

Ona je dodala, ipak, da ne postoji nikakav dokaz da ovaj lek sve to donosi.

Ukoliko Rusiji bude bilo oduzeto ekipno zlato, ono će pripasti Americi, Japanu bi bilo dodeljeno srebro, dok bi četvrtoplasirana Kanada osvojila bronzu.

Podsetimo, ruski sportisti se u Pekingu takmiče kao “Ruski olimpijski komitet” zbog kolektivnog dopinga utvrđenog na Igrama u Sočiju 2014. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare