Ruski zvaničnik: Vakcina djeluje, dao sam je roditeljima i supruzi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski zvaničnik: Vakcina djeluje, dao sam je roditeljima i supruzi

Ne stišavaju se reakcije na objavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Rusija, prva u svijetu, registrovala vakcinu protiv korona virusa.

I dok zapadni svijet pokazuje veliku dozu skepse pa i otvoreno kritikuje Ruse, a među kritikama se najviše navodi kako se zbog ruske netransparentnosti vakcini nazvanoj Sputnik-V ne može vjerovati da je djelotvorna i sigurna, Rusi su uvjereni u djelotvornost ovog medikamenta i najavljuju sljedeću fazu prema tome da vakcina postane javno dostupna.

Kirill Dmitriev, direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira istraživanje vakcine protiv korona virusa, odobrene u Rusiji, rekao je u utorak da će uvođenje lijeka “biti vrlo postepeno”.

“Nećemo ga dati 10 miliona ljudi sutra”, rekao je Dmitriev za CNN.

Vakcinu je razvio moskovski Institut “Gamaleya”, a naziv Sputnik-V je referenca na iznenađujuće pokretanje prvog svjetskog satelita Sovjetskog Saveza 1957. godine. Ona tek treba proći kroz ključna ispitivanja faze 3 u kojima bi se primjenjivalo na hiljadama ljudi.

“Možemo reći da djeluje, ja sam primio vakxinu i dao sam je roditeljima, ženi… Možemo reći da djeluje”, rekao je Dmitriev za “CNN”.

Najava ruske vakcine protiv korona virusa s druge je strane izazvala mnogo skepse. Svjetska zdravstvena organizacija u izjavi o ruskoj vakcini navela je da “treba ubrzati istraživanje prateći uspostavljene procese kroz svaki razvojni korak kako bi se osiguralo da su sve vakcine koje na kraju uđu u proizvodnju sigurne i efikasne”.

Dmitriev je u programu CNN-a upitan na čemu se temelji njegova tvrdnja da je vakcina dokazano djelotvorna.

“Dokazano je to kroz prvu fazu, drugu fazu. Imaćemo tri faze istraživanja u mnogim drugim zemljama, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Brazilu i Filipinima. Prema ruskom zakonu, kada imate pandemiju, kada imate ovakvu epidemiju, možete napraviti treću fazu istovremeno s testiranjem vakcine na rizičnim grupama, što mi radimo. Vjerujemo da je upravo to pravi pristup i taj pristup ima smisla. A ostatak svijeta koji razumije nešto od nauke koja stoji iza naše vakcine reaguje pozitivno. Dobili smo zahtjeve za milijardu doza vakcine. Mislim da će vrijeme pokazati uspjeh ruskog pristupa”, zaključio je Dmitriev, prenio je “Index.hr”.

Index.hr, NN

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar