"Ruski vojnici stigli u Venecuelu u skladu sa sporazumom Moskve i Karakasa" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ruski vojnici stigli u Venecuelu u skladu sa sporazumom Moskve i Karakasa”

Ruski vojnici stigli su u Venecuelu u skladu sa vojno-tehničkim sporazumom koji su potpisale vlade u Moskvi i Karakasu, saopštila je Marija Zaharova.

Generalni sekretarijat Organizacije američkih država (OAS) ranije je osudio sletanje u Venecuelu dva ruska aviona koji su prevozili vojnike i teret, prenosi TAS.

“Nismo iznenađeni politički motivisanim saopštenjem OAS, u kojem je Rusija bez ikakvog razloga optužena za vojni upad u Venecuelu i narušavanje suvereniteta te zemlje. Uvereni smo da nije nadležnost tehničkog tela da izriče nezavisnoj državi sa kim i kako da sarađuje i procenjuje status vlade Venecuele, koja ima istinsku moć, za razliku od samoproglašenog, tehničkog predsednika Huana Gvaida”, poručila je Zaharova, reagujući na saopštenje OAS.

Rusija, prema njenim rečima, sarađuje sa Venecuelom u skladu sa ustavom te države i u zakonskom okviru.

“Prisustvo ruskih vojnika u Venecueli regulisano je sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji koji su potpisali Rusija i Venecuela u maju 2001. godine”, rekla je Zaharova, prenosi TAS.

Prema pisanju lista “Komersio”, dva ruska aviona, “antonov” An-124 i “iljušin” Il-76 sletela su 23. marta u Karakas sa ruskim vojnicima i 35 tona tereta.

Agencija AP javila je, pozivajući se na venecuelanske zvaničnike, da su dva ruska aviona sletela u Karakas, a da su pristigli i ruski zvaničnici koji će razgovarati o održavanju opreme, treningu i strategiji.

Danas objavljeno

Ujedinjeno Kraljevstvo pet godina od Bregzita, da li je vredelo

M.

Prebačen u Banjaluku u teškom stanju: Prijedorčani Ami i Hari maloljetnika izvukli iz vode i reanimirali ga 10 minuta

M.

Zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihtera kod obale Perua

M.

Ostavite komentar