25. Maja 2019.

Ruski vlasnici nestali bez traga

Big Portal

Preko noći radnici su ostali bez posla, dobavljači bez para, a kupci bez – nameštaja koji su platili. Nema mira ni u Vranju, ni u Beogradu. Zaposleni fabrike nameštaja “Spilit”, njih 400, koju je vodio ruski biznismen Maksim Maksimov prošle nedelje nestao je bez traga, u petak su se spontano okupili ispred pogona, kako bi dobili bilo kakvu informaciju. A sačekali su ih – otkazi.

U Beogradu, ispred magacina u kome su sofe i stolovi pod brendom “Nefa”, celog dana smenjivali su se nezadovoljni kupci, kojima roba nije isporučena. Obijali su vrata, intervenisala je i policija, ali do svojih komada nameštaja nisu uspeli da dođu.

Drama je počela pre osam dana, kada je radnicima fabrike “Spilit”, koji prave namemaštaj “Nefa”, rečeno da svi idu na kolektivni godišnji odmor. Širom Srbije imali su više od 50 prodavnica, dva pogona u Vranju i Somboru, kao i magacinski prostor. Sve je to bilo pod zakupom. Na čelu srpskog ogranka su Maksim Maskimov i Anatolij Bolgov, a vlasnik je Andrej Kodaševič. Klupko je počelo da se razmotava kada je Maksim Maskimov otputovao u Rusiju, pod izgovorom da mora da registruje svoj “mercedes”. I nije se vratio.

Vest o njegovom “nestanku” brzo se proširila među dobavljačima. Tako je u petak puštena prva od 40 menica partnera ove fabrike kojima je Rus ostao dužan. Neki od njih su svoj novac potražili direktno u fabrici, preuzimajući nameštaj. “Spilit” je u petak bio u blokadi skoro šest miliona dinara na jednom računu. Drugi račun firme je aktivan. Sve radnje sa “Nefa” nameštajem bukvalno su preko noći zatvorene i ispražnjene. Telefoni su isključeni, a profili na društvenim mrežama – ugašeni.

Od ranog jutra ispred magacina u beogradskom naselju Voždovac bila je velika gužva. Najpre su stigli radnici kojima je “Spilit” dugovao plate. Umesto novca neki su obijali kamione za isporuku robe i uzimali nameštaj. Ti kamioni su, navodno, uzeti na lizing pre samo mesec dana. Kako se vest o propasti “Nefe” proširila, počeli su da pristižu ogorčeni kupci. I to iz svih krajeva Srbije. U rukama su svi stiskali ugovore o kupovini nameštaja.

– Kupio sam ugaonu garnituru i sto i platio 100.000 dinara u kešu – kaže Miloš Šajin iz Kovačice. – Kada sam čuo da je fabrika propala i da je vlasnik pobegao, dotrčao sam u Beograd, bukvalno iz štale. Imam četvoro dece i učiniću sve da izvučem ono što sam pošteno kupio.

Jelena je sa svojom majkom iz Zrenjanina došla u Beograd kako bi pokušala da preuzme ugaonu garnituru, čija je isporuka bila zakazana za petak. I Mariju je šokirala vest da će najverovatnije ostati bez svog stola. Kaže da u početku nije povezala “Spilit” i “Nefu”, gde je kupila garnituru i sto.

– Pre desetak dana su nas zvali i rekli da bi nam ranije isporučili nameštaj, ali kako naš stan još nije gotov, moj suprug je tražio da nam vrate novac – priča Marija. Pošteno su nam uplatili novac. Meni đavo nije dao mira, pa sam opet otišla u salon i platila sto. Izgleda da nije suđeno da imam ovaj nameštaj.

U jednom trenutku, nekoliko momaka obilo je vrata magacina i svi su uleteli da traže ono što su kupili. Unezvereni šetali su od kutije do kutije tražeći šifru svog nameštaja. Ubrzo je, međutim, stigao vlasnik magacina koji je ruskom biznismenu izdao ovaj prostor. I on je u tom poslovanju ostao kratak za tri miliona dinara.

– Razumem ove ljude koji su došli da uzmu ono što su platili, ali ne može tako da se radi – kaže za “Novosti” Stefan Ćirović, generalni direktor “Transport-Voždovac”. – Mora da dođe predstavnik “Nefe” i da izda robu. Pokušao sam ovim ljudima da to objasnim. Hoću i njih i sebe da zaštitim. Ništa nećemo uraditi ako se budemo kaubojski ponašali. Roba mora da se izda uz potpis i nalog. Jutros je došao neki novi Rus iz “Nefe” i rekao da će doći ponovo da utvrdimo vrednost skladištene robe i da se dogovorimo šta ćemo dalje. Obećao je da će izmiriti dugove prema svima – i prema nama i prema kupcima. Ako se to ne dogodi, moraćemo na sud. Ali, ne može ovako da uzima ko šta hoće i kako hoće. Policija je skoro celog dana ovde.

Istovremeno u Vranju, radnicima “Spilita” agencija “Adeko”, preko koje je većina njih bila angažovana, deli otkaze. Onima koje je “Spilit” zaposlio, otkazi će stići na kućnu adresu. Bez posla je ostalo 400 radnika.

– Bio sam angažovan u dva navrata, po osam meseci. Neću da potpišem otkaz, jer mi duguju 60.000 dinara – kaže Zoran Ristić.

Predrag Trajković, koji je radio kao majstor proizvodne linije, kaže da je kolektivni odmor očigledno bio samo izgovor.

– Ne znamo šta bi trebalo da uradimo i kome da se obratimo za pomoć. Mašine su tu, samo su dobavljači odneli repromaterijal – kaže Trajković.

Njegov kolega Saša Stojiljković objašnjava kako im se prošle nedelje obratio direktor firme sa molbom da podrže plan, da firma stane na noge, da se malo strpe.

Postoje dve sestre firme, “Nefa” i “Spilit”, čiji je vlasnik Rus. “Nefa” je obustavila saradnju sa “Spilitom” i ostala dužna, što je meni nelogično – kaže Stojiljković.

Na ulici se našlo 400 radnika fabrike “Spilit”, Vranje

NISU KORISTILI SUBVENCIJE

POMOĆNIK gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković kaže, za “Novosti”, da su sa “Spilitom” imali korektnu saradnju i dodaje da oni nisu koristili nikakva podsticajna sredstva ni grada ni države. Prema njegovim rečima, redovno su izmirivali obaveze prema gradu, plaćali komunalne takse i poreze.

Zaposleni su u petak imali sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, ali niko od učesnika nije hteo da kaže o čemu su razgovarali.

U SOMBORU JOŠ “NA ODMORU”

OKO 40 radnika u somborskom pogonu za sklapanje tapaciranog nameštaja vranjske firme “Spilit” nalazi se na kolektivnom godišnjem odmoru, nezvanično smo saznali. Pogon koji je otvoren 18. marta u hali bivše fabrike “Zastava specijalni automobili” je zatvoren. Na ulazu nema obavešetenja do kada traje kolektivni odmor, a na telefon se niko ne javlja. Ovde se sklapao i tapacirao nameštaj prvenstveno namenjen za tržište Mađarske i Austrije.

(Novosti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare