Ruski "Vitez" u najdubljem ambisu na Zemlji - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Ruski “Vitez” u najdubljem ambisu na Zemlji

Misija je ne računajući spuštanje i izranjanje aparata trajala duže od tri sata. Senzori su registrovali dubinu od 10 028 metara.

U emisiji televizijske stanice “Zvezda” “Voennaя priemka” objavljeni su jedinstveni snimci ruskog podvodnog autonomnog aparata bez posade “Vitez”  načinjeni na dnu Marijanskog rova. Ruski autonomni aparat bez posade vratio se nedavno u Vladivostok poslije ekspedicije na najdublju tačku na planeti.

Ne računajući vreme spuštanja i isplivavanja na površinu misija je u samom u rovu trajala više od tri sata. Senzori su registrovali dubinu od 10 028 metara. Aparat je obavio mapiranje, fotografisanje i snimanje. Aparat je na dno Marijinskog rova dostavio i zastavicu posvećenu 75. godišnjici pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Razvoj “Viteza” započeo je prije nekoliko godina u centralnom projektantskom birou “Rubin”. Aparat je dobio ime po sovjetskom naučno-istraživačkom brodu “Vitez” koji je 1957. godine uspio da odredi najveću dubinu Marijanskog rova.

Marijanski rov je najdublje mesto na Zemlji, a nalazi se na dnu Tihog okeana. Na njegovoj najnižoj tački dubina iznosi 10 994 metra.

(Ruskareč)

Danas objavljeno

Kinezi prvi započeli proizvodnju 232-slojne 3D NAND memorije, prije zvučnih imena kao što su Samsung, SK Hynix i Micron

Vanja A

Istražuju se tvrdnje o curenju telefonskih brojeva WhatsApp korisnika

Vanja A

Apple testira jedan od bitnih noviteta za iOS

Vanja A

Ostavite komentar