13. Septembra 2019.

Ruski uslov na putu ulasku BiH u STO

Big Portal

“Rusija traži usvajanje te odluke, a u BiH nema dogovora o tome. Republika Srpska neće da pristane na odluku koja je još ranije predložena, ali danas mislim da niko više i ne radi na tome, niti trenutno to nekoga zanima. Savjet ministara BiH trebalo bi da usvoji tu odluku, ali stvarno nemam pojma u kojoj je to fazi i da li neko i razmišlja o tome”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Isti izvor navodi da su uspješno privedeni kraju razgovori sa Brazilom i sa Ukrajinom te da je ostala još samo Rusija i da bi uz dobru volju Bosna i Hercegovina već na proljeće iduće godine mogla postati član STO, ali da od toga, ukoliko ne bude dogovora, neće biti ništa.

Inače, BiH je još 1999. godine dobila status posmatrača u ovoj organizaciji i praktično od tada traju pregovori za pristupanje BiH STO, a istraživanja su pokazala da članstvo u ovoj organizaciji, novim državama redovno donosi rast izvoza s obzirom na to da se članstvom omogućava izvoz proizvoda i u one zemlje sa kojima BiH nema potpisan bilateralni sporazum.

“Značilo bi mnogo za izvoznike i privredu, posebno zato što bismo imali određeni nivo trgovinske zaštite koji sada nemamo, i ne bi nam neke zemlje mogle uvoditi mjere koje sada imamo na snazi, jer se tako nešto sankcioniše od Svjetske trgovinske organizacije. Njihova upozorenja i sankcije članice poštuju i u tom slučaju ne bi se smjele primjenjivati takve nelojalne mjere prema nama”, rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Članstvo u STO jedan je i od uslova ulaska u Evropsku uniju, a kako vrijeme bude odmicalo, mogu se sve više očekivati i pritisci evropskih institucija prema BiH u cilju članstva u ovoj organizaciji. I u Analitičkom izvještaju Evropske komisije koji je priložen uz mišljenje o kandidaturi BiH navedeno je da “BiH nije članica Svjetske trgovine organizacije, iako su razgovori o članstvu u vrlo naprednoj fazi”.

“Ruska Federacija jedina je članica STO koja nije završila svoje bilateralne pregovore sa BiH o pristupu tržištu i uslugama. Ruska Federacija je u multilateralnim diskusijama takođe postavila jedno otvoreno pitanje o potrebi izmjene zakonodavstva o kvalitetu tečnih naftnih goriva i odluku koju treba da odobri Savjet ministara BiH”, navedeno je u Analitičkom izvještaju Evropske komisije.

Članstvo u STO svim državama članicama, kojih trenutno ima 164, omogućava da pod jednakim uslovima imaju pristup tržištu od oko sedam milijardi ljudi koje obuhvata 98 odsto svjetske trgovine. Ulazak u STO ima dvije faze, prva, koja znači da se moraju prihvatiti pravila STO o kojima se ne pregovara, obavezujuće je i to da u zemlji članici ne smije da postoji zabrana trgovine bilo kojim proizvodom.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare