Ruski startap prodaje robotske replike pravih ljudi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Ruski startap prodaje robotske replike pravih ljudi

Ruska kompanija Promobot prodaje autonomne robote, a klijenti mogu da dobiju mehaničke replike koji su njihova slika i prilika, ili pak kopija nekog drugog ljudskog bića.

Tako korisnici mogu da poruče robote koji liče na neku osobu, bilo da su im potrebni za profesionalnu ili privatnu upotrebu, pa se kao primeri navode Michael Jordan koji bi mogao da prodaje košarkašku opremu, ili William Shakespeare koji čita sopstvena književna dela. Trenutna varijanta – Robo C– ne može da hoda, ali vrat i torzo imaju određenu slobodu pokreta, dok lice ima 18 pokretljivih delova, što robotu omogućava da promeni čak 600 mikro-ekspresija. Pored toga sistem veštačke inteligencije nudi 100 hiljada govornih modula, pa i glas može da se približi onome kako stvarna osoba zvuči. Kao najveća prednost ističe se takozvana „digitalizacija ličnosti,“ tako da korisnici svoju pravu ličnost mogu da „presele“ u robota i tako steknu digitalnu besmrtnost. Proizvodnja je već u toku, pa se u kompaniji radi na četiri Robo C modela, a jedna varijanta je, kako stoji u saopštenju, namenjena za kontrolu pasoša, dok se druga gradi po ugledu na Alberta Einsteina.

Još uvek se ništa ne zna kako će se narudžbine regulisati zakonom, ali se pretpostavlja da će za konstruisanje robota biti neophodna i saglasnost originalne ličnosti.

Izvor: Futurism

Danas objavljeno

Objavljen datum ukidanja operativnog sistema Windows 10

Zeljka

Google Workspace je sada dostupan za tri milijarde korisnika

Zeljka

Apple Watch sa senzorom za tjelesnu temperaturu stiže 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar