Ruski "Sarmat" je najveća prijetnja Ukrajini? VIDEO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski “Sarmat” je najveća prijetnja Ukrajini? VIDEO

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa “Sarmat” može da leti preko Sjevernog i Južnog pola, kao i da mijenja pravac kretanja.

Osobine ove rakete opisao je komandant Strateških raketnih snaga Sergej Karakajev za TV kanal Zvezda.

On je dodao da se mogućnost promene pravca leta ostvaruje zbog odnosa snage i težine novog raketnog sistema.

“Umesto naše “ozloglašene” putanje preko Severnog pola, ako je potrebno, moguće je gađati i preko Južnog, koji danas, u principu, nije zaštićen. A postoje i mogućnosti za druge putanje – sa stanovišta mogućnost lansiranja u svemir”, rekao je Karakajev.

On je takođe sugerisao da je malo verovatno da će sredstva za presretanje ovog oružja biti stvorena u bliskoj budućnosti.

“Ti kvaliteti – energetske mogućnosti novog raketnog sistema, uzimajući u obzir postojeću borbenu opremu i kompleks sredstava za prevazilaženje, danas govore da za raketni sistem Sarmat nema protivraketne odbrane, i verovatno neće postojati u narednim decenijama”, dodao je komandant Strateških raketnih snaga.

Karakajev je objasnio da je jedan od elemenata prevazilaženja raketne odbrane veliko ubrzavanje rakete nakon lansiranja. Prema njegovim rečima, “Sarmat” ubrzava skoro jednako brzo kao lake čvrste rakete, uprkos tome što je u pitanju veća raketa, koja sporije povećava brzinu.

Pored toga, rekao je komandant Raketnih strateških snaga, očekuje se da će Sarmat ostati u upotrebi 50 godina, jer karakteristike rakete i njena pouzdanost to dozvoljavaju.

B92.

Danas objavljeno

Dodik: Ustavni sud – svaštarska institucija

Vanja A

Predstavnički dom BiH usvojio Prijedlog zakona o budžetu

Vanja A

Buknulo crno tržiše nafte u Republici Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar