Ruski robot nije uspio da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ruski robot nije uspio da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu

Svemirska kapsula Sojuz sa prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom nije uspjela da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u predviđeno vrijeme.

Priključenje sa Međunarodnom svemirskom stanicom bilo je predviđeno u 7.30 po centralnoevropskom vremenu i letelica treba ponovo da počne manevrisanje za to pristajanje, javile su ruske novinske agencije.

Direktan prenos pristajanja na internet sajtu ruske svemirske agencije Roskosmos prekinut je kada se Sojuz nalazio oko sto metara od stanice.

Kapsula nije mogla da pristane zbog nedostataka u sistemu priključenja Međunarodne svemirske stanice, rekao je jedan ruski izvor, a prenela je agencija RIA Novosti.

Roskosmos je saopštio da se odlučuje o mogućem drugom pokušaju pristajanja i da nema nikakvih opasnosti za Međunarodnu svemirsku stanicu i njenu posadu.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da sledeći pokušaj priključena može da bude najranije u ponedeljak ujutro.

Robot nazvan Fedor poleteo je na raketi Sojuz sa ruskog kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu u četvrtak i danas je letelica trebalo da stigne do stanice. Robot je visok 180 centimetara i težak 160 kilograma.

Trebalo je da ostane na stanici deset dana i da se vrati na Zemlju 7. septembra.

Robot ima naloge na društvenim mrežama Instagram i Tviter gde se prenose njegove dnevne radnje, kao na primer kako uči da otvara flašu vode.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Fedor treba da proveri svoje kapacitete u uslovima vrlo slabe gravitacije, uz nadzor ruskog kosmonauta Aleksandra Skvorcova. Među njegovim glavnim sposobnostima je imitiranje ljudskih kretanja, što znači da može da pomogne kosmonautima da obavljaju svoje zadatke.

Danas objavljeno

Udovica Kobea Bryanta otkrila detalje kobnog dana: Za smrt supruga i kćerke nije saznala od policije

Vanja A

Trik uz pomoć kojeg će vam maskara duže trajati

Vanja A

Ko je skinuo Dvejna Džonsona sa trona?

Zeljka

Ostavite komentar