10. Juna 2022.

Ruski prihodi od prodaje goriva veći nego prije rata

Big Portal

“Ne mogu to poreći”, rekao je američki izaslanik za energetsku bezbjednost Amos Hohštajn tokom ročišta u četvrtak u senatskom pododboru za Evropu i regionalnu bezbjednost i saradnju odgovarajući na pitanje zarađuje li Moskva sada više novca od prodaje sirove nafte i gasa nego nekoliko mjeseci prije početka rata.

Sjedinjene Države i Evropska unija složile su se da zabrane uvoz ruske nafte i uvele su eskalirajuće sankcije kao odgovor zbog invazije na Ukrajinu.

Iako su ti potezi smanjili globalnu trgovinu ruskim fosilnim gorivima, takođe su pomogli u pokretanju rasta globalnih cijena nafte i plina. Cijene nafte “Brent” u četvrtak su bile blizu tromjesečnog maksimuma iznad 123 dolara za barel.

Hohštajn je rekao da je povećanje globalne potražnje za naftom od strane potrošača koji su izašli iz pandemije COVID-19 “daleko veće, jače nego što je iko predvidio”.

Istvoremeno, Rusija je uspjela prodati više drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije Kinu i Indiju, nudeći popust.

Hoštajn je rekao da, iako je ta ruska prodaja Kini i Indiji smanjena u poređeni sa zalihama iz drugih zemalja, porast cijena na globalnom tržištu znači da su prihodi Rusije vjerovatno sada veći.

Međunarodna energetska agencija objavila je u maju da je ruski prihod od nafte porastao za 50 posto od početka godine na 20 milijardi dolara mjesečno, pri čemu EU preuzima najveći udio u njenom izvozu.

Zabrana ruske nafte u EU, za koju se očekuje da će stupiti na snagu u potpunosti krajem godine, mogla bi smanjiti taj prihod.

Indijska kupovina ruske nafte se više nego udvostručila u maju u odnosu na prethodni mjesec i dostigla je rekordnu vrijednost iznad 840.000 barela dnevno i vjerovatno će ponovno porasti u junu, prema analitičarima.

Hohštajn je rekao da je zamolio indijske funkcionere da ne kupuju previše ruske nafte i rekao im da Sjedinjene Države ne mogu zabraniti kupovinu jer nisu uvele sekundarne sankcije na tu prodaju. Hohštajn je rekao da vjeruje da postoji “gornja granica” koliko će Indija kupiti nafte od Rusije, ne iznoseći detalje.

Upitan o njegovom gledištu o uvođenju sekundarnih sankcija zemljama poput Indije, Hohštajn je rekao da je najvažnija stvar smanjenje ruskih prihoda uz ublažavanje uticaja rastućih cijena goriva kod kuće i na saveznike.

Hohštajn je pohvalio nove sankcije EU koje ciljaju na sistem osiguranja prevoza ruske nafte.

“Željeli bismo vidjeti kako možemo iskoristiti te sankcije da utičemo na šire tržište izvan SAD-a i Evrope, tako da …niko ne profitira.”

Dok je Rusija prošle godine osiguravala oko 45% prirodnog gasa u EU, Hohštajn je radio na smanjenju te zavisnosti podstičući preusmjeravanje isporuka ukapljenog prirodnog gasa (LNG) u EU iz Sjedinjenih Država, Katara i Australije. U prva četiri mjeseca ove godine američke isporuke LNG-a u Evropu skočile su za 18% u odnosu na godišnji prosjek 2021.

Smanjenje evropske potražnje za fosilnim gorivima takođe će pomoći u smanjenju zavisnosti o Rusiji, a Sjedinjene Države sarađuju s američkim privatnim firmama i drugima na povećanju upotrebe pametnih termostata u regiji za povećanje efikanosti grijanja i hlađenja, rekao je Hohštajn.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare