4. Oktobra 2020.

Ruski predsjednik pod “staklenim zvonom”

Big Portal

Preduzete su rigorozne mjere da bi se po svaku cijenu zaštitilo njegovo zdravlje, prenosi Jutarnji list pozivajući se na pisanje Bi-Bi-Sija na ruskom jeziku.

Kao i veliki broj ljudi u svijetu, Putin koristi moderne tehnologije za izvršavanje svojih radnih obaveza, pa tako većinu sastanaka održava onlajn koristeći platformu Zoom.

Od kako je sredinom marta pandemija stigla do Rusije Vladimir Putin je praktično u izolaciji. Simbol njegove pandemijske vladavine postale su slike na kojima on, sasvim sam, sjedi za masivnim radnim stolom razmera u ništa manje grandioznom kabinetu u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo i preko velikog broja ekrana komunicira sa svojim saradnicima uz pomoć Zooma.

Iz Kremlja, u kojem se nalazi mnogo ljudi, otišao je u rezidenciju u Novo Ogorjovu gde je sa njim znatno manje ljudi. Po njegovom dolasku u Novo Ogorjovo, osoblje koje je već tamo bilo – pripadnici službe bezbjednosti, domaćice, kuvari i pomoćno osoblje – od marta nije napuštalo taj prostor. Nisu išli svojim kuhama i sedmično se kontrolišu, prenosi portal Kliks.

Tokom ljeta ruski predsjednik je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta sa ljudima i držao se na distanci. Svi koji su morali da budu s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i morali su da imaju testove stare najmanje dva dana. Čak su u crnomorskom predsjedničkom sanatorijumu, nedaleko od Sočija, morali da budu u karantinu koji je trajao više od dvije sedmice.

Oni koji su morali da napuste Novo Ogorjovo, jer su ljeti sa Putinom išli na neke njegove susrete u Soči ili u drugu dobro čuvanu predsjedničku bazu Bočarov Ručej, morali su biti najmanje u dvosedmičnoj, pa čak i u izolaciji koja je trajala mjesec dana. Oni koji su u neposrednom kontaktu s njim ne mogu biti u kućnoj izolaciji, već pod nadzorom posebnog ljekarskog tima iz Kremlja.

Pravila se primjenjuju na sve bez izuzetka.

Isto tako svi zaposleni u predsjedničkom kabinetu, bez izuzetka, sretali se s njim ili ne, moraju na sedmična testiranja, a kretanje i učestvovanje u javnim ili većim porodičnim okupljanjima im je ograničeno.

Bez najmanje tri dana starog testa niko ne može ni u blizinu Novog Ogorjova, a kamoli na njegovo područje ili da stupi u kontakt s osobljem koje je u kontaktu sa Putinom.

Zbog toga je na određeno vrijeme raspušten i desk kremaljskih novinara, jer ionako ne mogu da snimaju i lično prisustvuju (sem putem videolinka) Putinovim susretima i događanjima na kojima on učestvuje.

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta – sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgizije Sooronbajem Žeenekovom, koji su prije sastanka morali da pokažu rezultate testiranja.

Ruski predsjednik je prvi put odložio i tradicionalnu “Direktnu liniju” kao godišnji susret sa građanima i novinarima kada satima odgovara na pitanja sugrađana koji mjesecima na određene adrese i brojeve postavljaju pitanja.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare