4. Marta 2022.

Ruski paraolimpijci napuštaju Peking

Big Portal

Međunarodni paraolimpijski komitet je u četvrtak doneo odluku da se sportisti dve zemlje mogu takmičiti pod neutralnom zastavom, insistirajući da je to najoštrija mera koju su mogli da izreknu.

Ipak, posle niza negativnih reakcija, Komitet je popustio i na kraju zabranio učešće ruskim i beloruskim paraolimpijcima.

Iz Paraolimpijskog komiteta Rusije su rekli da su razmatrali da li da se žale na odluku, ali au na kraju odlučili da ipak povuku svoje sportiste sa takmičenja u Kini.

Oni su u saopštenju osudili oduluku da se njihovim predstavnicima zabrani učešće.

Ruski paraolimpijski komitet je pažljivo proučio sve argumente po kojima je ruskim sportistima oduzeto pravo da ućestvuju na Igrama u Pekingu. Odluka je aprolutno ispolitizovana, suprotna je svim postulatima Paraolimpijskog pokreta i jasno govori da se radi o duplim standardima, što je nažalost postalo pravilo u modernom sportu. Sadašnja situacija razjašnjava još nešto, sa jak ruval, što je Rusija oduvek bila i biće, nije potrebna na takmičenjima. Preporuka predsednika MOK Tomasa Baha vodi degradaciji i kolapsu čitavog sveta sporta“, stoji u saopštenju Paraolimpijskog komiteta Rusije.

Dalje se dodaje da se su sprečeni da se žale na odluku o suspenziji i dodaju da su primorani da napuste borilišta na dan pre početka Igara.

Zahvalili su se svima na podršci i posebno domaćinima koji su učinili njihov kratkotrajan boravak u Pekingu prijatnim.

Na Igrama je trebalo da se pojavi 71 sportista iz Rusije i Belorusije.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare