21. Juna 2022.

Ruski nobelovac prodao medalju za rekordnih 103,5 miliona $

Big Portal

Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedjeljak na Svjetski dan izbjeglica, namijenjen je humanitarnom Dječjem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu djecu u Ukrajini “Heritidž okšens”, koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkoh medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekod prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

Muratov, jedan od osnivača lista Novaja gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s filipinskom novinarkom Marijom Resom zbog, kako je naveo komitet za dodjelu Nobelove nagrade, “napora da obezbijede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira”.

List Novaja gazeta, koji je oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade, obustavio je rad u Rusiji u martu nakon, kako se tvrdi, upozorenja koje je dobio od države zbog načina na koji pokriva rat u Ukrajini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare