Ruski nobelovac prodao medalju za rekordnih 103,5 miliona $ - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski nobelovac prodao medalju za rekordnih 103,5 miliona $

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za djecu raseljenu zbog rata u Ukrajini.

Sav prihod od aukcije, koja je održana u ponedjeljak na Svjetski dan izbjeglica, namijenjen je humanitarnom Dječjem fondu Ujedinjenih nacija (UNICEF) za raseljenu djecu u Ukrajini “Heritidž okšens”, koji je i sproveo prodaju medalje u Njujorku.

Prema navodima američkoh medija, aukcijom Muratovljeve nagrade oboren je rekod prodaje bilo koje medalje koja se dobija za Nobelovu nagradu, koja je prodata na aukciji, imajući u vidu da je prethodni rekord bio nešto manje od pet miliona dolara.

Muratov, jedan od osnivača lista Novaja gazeta, prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za mir zajedno s filipinskom novinarkom Marijom Resom zbog, kako je naveo komitet za dodjelu Nobelove nagrade, “napora da obezbijede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajnog mira”.

List Novaja gazeta, koji je oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade, obustavio je rad u Rusiji u martu nakon, kako se tvrdi, upozorenja koje je dobio od države zbog načina na koji pokriva rat u Ukrajini.

Danas objavljeno

Pjongjang ispalio dvije rakete sa zapadne obale

M.

Ganić i ostali optuženi danas u sudnici

M.

Vučić u Briselu; Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar