11. Aprila 2020.

Ruski naučnik: Bezbjedna vakcina protiv virusa korona za godinu dana

Big Portal

“Tehnološke karakteristike sastoje se u tome da se geni virusa uzimaju i ubacuju u vektor zasnovan na DNK. Najzanimljivije je da je ova vakcina neinfektivna. U tome je njena prednost u poređenju sa, na primjer, ubijenim virusom. Takve vakcine imaju neželjene efekte. DNK-vakcina je veoma bezbjedna, sintetiše u organizmu one proteine koji su tamo ubačeni, a na njih se razvija imunitet. Već smo ocijenili koje gene ćemo koristiti za vakcinu, u koje vektore treba da se ubace”, rekao je Kozlov u intervjuu za “Peti kanal”.

Prema riječima naučnika, nekoliko mjeseci će se vakcina testirati na životinjama tokom prekliničkih ispitivanja, a zatim tokom kliničkih ispitivanja – na dobrovoljcima.

Ranije je Kozlov rekao da virus korona, kao i virusi gripa i herpesa, može da dovede do odumiranja čitavih dijelova mozga. Neki pacijenti sa KOVID-19 nisu imali plućne poremećaje, ali im je bila poremećena svijest ili su imali epileptičke simptomi.

“Zajedno sa ranije uočenim gubitkom ukusa i mirisa, takvi simptomi mogu ukazivati na koronavirusnu infekciju moždanog tkiva”, rekao je on.

Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je 1,7 miliona osoba, preminulo je više od 100 hiljada, a ozdravilo je više od 376 hiljadaljudi, prenosi sajt Vorldometers.

SPUTNIK

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare