Ruski naučnik: Bezbjedna vakcina protiv virusa korona za godinu dana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski naučnik: Bezbjedna vakcina protiv virusa korona za godinu dana

Razvoj vakcine koja bi trebalo da zaštiti građane od zaraze virusom korona trajaće oko godinu dana, izjavio je profesor Politehničkog univerziteta Petar Veliki u Sankt Peterburgu, rukovodilac istraživanja u oblasti molekularne virologije i onkologije Andrej Kozlov, i istakao da je u pitanju DNK-vakcina koja je “veoma bezbjedna”.

“Tehnološke karakteristike sastoje se u tome da se geni virusa uzimaju i ubacuju u vektor zasnovan na DNK. Najzanimljivije je da je ova vakcina neinfektivna. U tome je njena prednost u poređenju sa, na primjer, ubijenim virusom. Takve vakcine imaju neželjene efekte. DNK-vakcina je veoma bezbjedna, sintetiše u organizmu one proteine koji su tamo ubačeni, a na njih se razvija imunitet. Već smo ocijenili koje gene ćemo koristiti za vakcinu, u koje vektore treba da se ubace”, rekao je Kozlov u intervjuu za “Peti kanal”.

Prema riječima naučnika, nekoliko mjeseci će se vakcina testirati na životinjama tokom prekliničkih ispitivanja, a zatim tokom kliničkih ispitivanja – na dobrovoljcima.

Ranije je Kozlov rekao da virus korona, kao i virusi gripa i herpesa, može da dovede do odumiranja čitavih dijelova mozga. Neki pacijenti sa KOVID-19 nisu imali plućne poremećaje, ali im je bila poremećena svijest ili su imali epileptičke simptomi.

“Zajedno sa ranije uočenim gubitkom ukusa i mirisa, takvi simptomi mogu ukazivati na koronavirusnu infekciju moždanog tkiva”, rekao je on.

Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je 1,7 miliona osoba, preminulo je više od 100 hiljada, a ozdravilo je više od 376 hiljadaljudi, prenosi sajt Vorldometers.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Sutra počinju pregovori

M.

Direktan sudar: Među povrijeđenim i dvoje djece

M.

Ostavite komentar