Ruski mirovnjaci zaustavili kršenje primirja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski mirovnjaci zaustavili kršenje primirja

Ruski mirovnjaci zaustavili su kršenje primirja u Nagorno-Karabahu i do sada se situacija u regionu normalizovala.

To je izjavio Rustam Muradov, komandant ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba Nagorno-Karabah.

“Kršenje prekida vatre prijavljeno je 11. decembra u blizini naselja Hcaberd i Hin Taher iz okruga Gadrutski. Zaustavio ga je ruski mirovni kontingent”, rekao je Muradov, navodeći da se do sada “situacija u toj oblasti normalizovala”, prenosi TAS S.

Prema Muradovu, ruski mirovnjaci non-stop prate situaciju i održavaju kontakte i sa jermenskom i sa azerbejdžanskom stranom.

U subotu je rusko ministarstvo odbrane prijavilo prvo kršenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu od prestanka neprijateljstava i raspoređivanja ruskih mirovnih snaga početkom novembra.

Incident se dogodio u okrugu Gadrutski.

Baku i Jerevan krivili su jedni druge za insceniranje ove provokacije. Prema dnevnom biltenu ruskog ministarstva odbrane, primirje se poštuje duž cele kontaktne linije.

U Azerbejdžanu ubijena četiri vojnika uprkos primirju
Zvaničnici Ministarstva odbrane Azerbejdžana saopštili su danas da su četiri azerbejdžanska vojnika ubijena tokom primirja kojim je prekinut sukob sa Jermenijom u području Nagorno-Karabaha.

Ministarstvo odbrane nije saopštilo detalje pogibije vojnika, navodeći samo da se to dogodilo na području koji je pod kontrolom Azerbejdžana po potpisivanju sporazuma o prekidu vatre, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).
Jermenija i Azerbejdžan razmenile su u subotu optužbe za nova kršenja prekida vatre.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabaha okončan je 9. novembra mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda snaga Azerbejdžana. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života. Od tada povremeno izbijaju sukobi a poslednji je izbio 27. septembra.

Danas objavljeno

Poznat identitet Bilećanina uhapšenog nakon pljačke u Nikšiću

M.

Јanković: Kovid propusnice neće imati efekta

M.

NATO pravi plan za potencijalni ruski napad

M.

Ostavite komentar