Ruski mediji: Optužbe na račun zvaničnika zbog smrti mornara u podmornici - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ruski mediji: Optužbe na račun zvaničnika zbog smrti mornara u podmornici

Ruski zvaničnici suočavaju se s optužbama da su pokušali da zataškaju pojedinosti o nesreći u vojnoj podmornici. Ministarstvo obrane navelo je da se incident dogodio u ponedeljak, ali službenih informacija nije bilo pre utorka uveče, javlja Hina, prenosi Index.hr. Mornari su poginuli u požaru u podmornici za koju ministarstvo kaže…

Ruski zvaničnici suočavaju se s optužbama da su pokušali da zataškaju pojedinosti o nesreći u vojnoj podmornici.

Ministarstvo obrane navelo je da se incident dogodio u ponedeljak, ali službenih informacija nije bilo pre utorka uveče, javlja Hina, prenosi Index.hr.

Mornari su poginuli u požaru u podmornici za koju ministarstvo kaže da istražuje morsko dno u blizini Arktika.

Ali ni dva dana nakon nesreće nema zvaničnih informacija o tome da li je podmornica imala nuklearni pogon.

Mediji ovo upoređuju s Černobiljem

Neki ruski mediji kritikovali su nedostatak transparentnosti i napravili poređenje sa manjkom službenih informacija tokom eksplozije sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilju 1986.

“Apsolutno ništa se ne zna u ovom trenutku – nema odgovora na pitanja ko, što… Ne razumem jednu stvar: zašto su čekali ceo dan da izveste o poginulima?” upitao se voditelj Jevgenij Buntman na radijskoj stanici Eho of Moskva.

“Zašto ne znamo njihova imena? Je li to normalno?” dodao je Buntman.

Ruski medij RBC navodi neimenovani vojni izvor koji tvrdi da je reč o podmornici AS-12 u kojoj se nalazio nuklearni reaktor i koja je stvorena za posebne operacije u velikim dubinama.

Podmornica pod imenom Lošarik jedna je od najtajnijih podmornica u ruskoj floti.

Upitan je li podmornica imala nuklearni reaktor, zvaničnik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da na to treba da odgovori ministarstvo odbrane.

Peskov je rekao novinarima da su detalji o podmornici poverljivi, ali da su informacije o tome dae u pravo vreme.

Ruski državni mediji, uključujući televizijske kanale, izvestili su o požaru i poginulima, ali nisu kritikovali vladino postupanje oko incidenta.

Novinski portal Bel, često kritičan prema ruskoj vladi, objavio je:

“Prošao je skoro ceo dan bez informacija o nesreći u nuklearnom postrojenju, a potreba da se za nivo radijacije traže norveška saopštenja trebala bi izazvati jezu kod onih koji se sećaju nuklearne elektrane u Černobilu.”

Norveška uprava za zračenje i nuklearnu sigurnost (DSA) saopštila je u sredu da nije otkrila visok nivo zračenja u tom području, što se podudara s informacijama koje je objavila Moskva.

DSA je također uputila službeni zahtev svojim ruskim kolegama tražeći informacije o nesreći, saopštilo je norveško ministarstvo spoljnih poslova.

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar