Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika

Google je nedavno upozorio da je 14 hiljada korisnika ugroženo phishing kampanjom. Iza napada stoji hakerska grupa APT28, koju već neko vrijeme povezuju s Rusijom.

Kampanja je prvi put primećena krajem septembra, a odmah je zaključeno da je veća od prosečnih napada. Grupa APT28 je poznata i kao Fancy Bear, a u najnovijoj kampanji ciljala je Gmail korisnike iz različitih oblasti poslovanja. Eksperti ističu da su aktivisti, novinari, vladini uposlenici, te oni koji rade na sličnim mestima, navikli na ovakve napade i ovakva upozorenja, najpre zbog toga što napade finansiraju vlade drugih zemalja (kao što je pomenuto, APT28 se već dugo dovodi u vezu s ruskom vladom).

Svi phishing mejlovi iz Fancy Bear kampanje su blokirani na vreme, pa nisu stizali u inbox, već su automatski gurani u spam odeljak. Opasnost je ipak realna, budući da postoje i oni korisnici koji otvaraju spam mejlove. APT28 grupa postoji od 2004. godine, a Google kao meru zaštite preporučuje Advanced Protection Program, kako za poslove, tako i za privatne mejl naloge.

Izvor: PCPress / Bleeping Computer

Danas objavljeno

Samsungov skener otiska prsta će navodno biti 2,5 milijarde puta sigurniji do 2025. godine

Vanja A

Korisnici širom svijeta prijavljuju da je Fejsbuk pao

Vanja A

Predstavljene natrijum-jonske baterije, jeftinije i podjednako dobre kao litijumske

Vanja A

Ostavite komentar