30. Oktobra 2019.

Ruski hakeri napadaju sportske organizacije povezane sa Olimpijadom u Tokiju

Big Portal

Napadi su usledili nakon što je World Anti-Doping Agency (WADA) objavila mogućnost da svim ruskim sportistima zabrani učešće na svim sportskim događajima, uključujući i Olimpijadu u Tokiju, koja će se održati sledeće godine.

Napadi su uključivali phishing akcije, krađu lozinki, kao i neovlašćeni upad na uređaje koji su povezani preko Interneta sa sistemima ovih organizacija. Za tu svrhu upotrebljavani su poznati malware alati, ali i specijalno pisani programi. Za napade je, prema Microsoft-u, odgovorna grupa ruskih hakera koja se naziva Strontium, ali su poznati i pod imenima ATP28 i Fancy Bear.

Ova grupa ima dugu istoriju napada na sportske i anti-doping organizacije. Njihov prvi napad datira iz 2016. godine, kada su hakovali WADA i objavili interne Internet email-ove i dokumenta iz ove organizacije. Dve godine kasnije, objavili su Olympic Destroyer malware, sa kojim je izvršen delimično uspešan napad na otvaranju zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu. Tada su uspeli da onesposobe pojedine rutere tokom događaja, ali nisu uspeli da prekinu živi prenos otvaranja, iako su bili blizu tog cilja. Oba napada desila su se neposredno nakon što su Međunarodni olimpijski komitet i WADA, zabranili učešće nekim ruskim sportistima na letnjoj Olimpijadi u Riju 2016. godine i zimskoj Olimpijadi u Pjongčangu (2018. godine) i smatra se da je to bila neka vrsta osvete Rusije zbog tih odluka.

Izvor: ZDNet

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare